avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cum inregistrez in contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cum inregistrez in contabilitate

Buna ziua. Tocmai mi-am deschis o intreprindere individuala care are drept obiect de activitate vanzarea de imbracaminte (cod CAEN 4771, 4782).
Imbracamintea o voi achizitiona de la diversi producatori in sistem lohn. Intrebarea mea este:
- In cazul in care vreunul din acesti producatori (furnizori) vinde la negru, deci nu emite factura, eu cum procedez? Exista vreo posibilitate ca eu sa achizitionez aceasta marfa de la ei si sa o inregistrez in contabilitate, ca apoi sa pot da bon fiscal la client sau ar fi mai bine sa ma feresc de astfel de furnizori?
Dar aici intervine o alta intrebare:
- Daca niciunul din ei nu da factura eu ce fac, nu mai vand nimic?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:07, 23 August 2014
Buna ziua,
1. Nu prea cred sa lucrati in sistem lohn, deoarece:

"Conceptul lohn sau productie de tip lohn se axeaza pe prelucrarea materialelor sau materiilor prime de productie textila, prin care un producator se obliga sa realizeze un produs la comanda unui ordonator, in schimbul unei sume stabilite de amble parti si pe baza documentatiei tehnice pusa la dispozitie de ordonator.

Contractele in regim lohn reprezinta contracte internationale, care se incheie intre o firma cu prestigiu recunoscuta pe piata internationala si executant. Acest contract se incheie adesea in industria usoara (productia textila, confectii imbracaminte).

Aceasta afacere de tip lohn aduce multe beneficii ordonatotului, pentru ca acesta face investitii minime si isi largeste productia. Beneficiarul suporta si cheltuielile de aprovizionare, costurile de productie, transport si desfacere.

Productia de tip lohn se imparte in doua categorii:

Lohnul activ reprezinta export de manopera ; exportatorul prelucreaza materialele puse la dispozitie de catre importator si le reexporta in forma finita acestuia. Reexportul consta in importul, apoi vanzarea in strainatate a confectiilor textile, pentru profit sau pentru promovarea relatiilor comerciale.

Lohnul pasiv reprezinta import de manopera, pentru executant lohnul este activ, iar pentru ordonator lohnul este pasiv; ordonatorul trimite materialele ce-i apartin spre prelucrare in tara exportatorului si le importa in tara sa, in forma finita.

Lohnul mai este denumit si „comert de monopol”, „export de manopera” sau „productie la comanda”.

2. Daca lucrati fara documente legale ( facturi) exista riscul sa fiti invinuit de evaziune fiscala.
Legea 656/2002:

Art. 29. - (1) Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
b) ascunderea ori disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni;
c) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce cod caen pentru productie textile prin terte firme? ddragan ddragan Buna dimineata si La Multi Ani! Sunt Intr. Ind. si doresc sa imi extind obiectul de activitate in domeniul comertului cu produse textile. Nu reusesc sa ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 din 2010 ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog sa ma indrumati si pe mine in urmatoarele: Sunt societate de import-export in regim de lohn.( platitor de tva in Romania) achizitionez ... (vezi toată discuția)
Obligatii la fondul de mediu privind deseurile din ambalaje Legacyhell Legacyhell Buna ziua, Societatea comerciala X are ca obiect de activitate productia de ambalaje de carton. Aceasta produce in regim de Lohn (primeste materia prima si ... (vezi toată discuția)