avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Eroare bancara. Sanse de castig?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Eroare bancara. Sanse de castig?

Buna ziua,

Am avut mai multe probleme cu o anumita banca datorita unor intarzieri justificate la plata unei rate si mi s-au pus penalitati si penalitati la penalitati... etc, am facut eforturi deosebite si am achitat tot. Insa a venit si ziua in care banca a facut o eroare si nu as vrea sa ii acord nici un dram de intelegere, la fel cum am fost si eu tratat. Iata despre ce este vorba:

Varul meu a schimbat 8000 usd in euro la banca si a constituit cu acestia un depozit bancar. Probabil dintr-o eroare a bancii i-a fost acordat un curs de 1.5 euro pe dolar, deci a primit 12000 euro. exista ca dovada buletinul de conversie valutara la paritatea de 1.5, precum si contractul de depozit pentru 12000 euro, ambele semnate si stampilate de angajatul bancii.

la 1 zi diferenta a fost sunat sa i se spuna ca este o eroare si ca au fost refacute operatiunile si ordinele de plata, fiind invitat sa vina sa semneze. nu s-a prezentat si mi-a pasat mie problema, stiind de "prietenia" mea cu banca.

INTREBARI:
1. poate fi obligata banca sa isi asume angajamentul initial si sa plateasca suma agreata cu clientul si care apare pe documente (suma pe care banca o poate recupera ulterior de la angajatul neglijent)?
2. documentele respective nu au un caracter de contract comercial; in aceste conditii cum si-a permis angajatul bancii sa faca corectiile necesare fara acordul posesorului contului?
3. exista vreo sansa de a castiga un eventual proces cu banca?

la cate probleme mi-a cauzat respectiva banca, as investi foarte bucuros bani intr-un proces, chiar si numai pentru a-i vedea transpirand putintel.

si promit ca voi face o donatie catre avocatnet pentru premierea consilierilor care ne sprijina pe toti, dezinteresat, in rezolvarea diferitelor probleme.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:05, 19 Mai 2009
Bine era ca persoana sa incaseze banii, nu sa ii lase in banca.
In orice caz, se poate invoca faptul ca nu e nici o eroare a functionarului, ASA S-A NEGOCIAT, dvs. asa ati inteles, ca totul e calculat corect si ca acei bani vi se cuvin! !

daca ne gandim ce comisioane platim, ce dobanzi si banii se duc tot la "mame le" din afara si doar din cand in cand se castiga vreun litigiu , va inteleg f. bine. Dar in cazul dvs. sanse pe aceasta tema nu prea sunt.
sdianaviolina a scris:

Bine era ca persoana sa incaseze banii, nu sa ii lase in banca.
In orice caz, se poate invoca faptul ca nu e nici o eroare a functionarului, ASA S-A NEGOCIAT, dvs. asa ati inteles, ca totul e calculat corect si ca acei bani vi se cuvin! !

daca ne gandim ce comisioane platim, ce dobanzi si banii se duc tot la "mame le" din afara si doar din cand in cand se castiga vreun litigiu , va inteleg f. bine. Dar in cazul dvs. sanse pe aceasta tema nu prea sunt.


Jur ca mi-ar placea sa reprezint banca intr-un proces in care sa reprezentati dumneavoastra clientul. Daca astea sunt argumentele juridice prin care intelegeti sa castigati un astfel de litigiu, va garantez ca pierdeti fara ca eu sa ma ridic din scaun.


Domnule Marcu,

Banca avea afisat un curs, ( afisare pe care diverse institutii o verifica sa fie atat de vizibila incat sa fie imposibil pentru client sa nu o citeasca). Aceasta afisare reprezinta o oferta comerciala a bancii. Solicitant conversia valutara se prezuma ca a acceptat aceasta oferta. Situatia prezentata de dumneavoastra nu este decat o eroare materiala. Nu aveti nicio sansa de castig, daca banca are un aparator care sa stie meserie. Va asigur ca majoritatea colegilor mei din banci sunt foarte buni profesionisti.
Este o eroare materiala, si un castig necuvenit pentru clientul respectiv. Exista negociere de curs, dar nu este cazul acesta - in loc de paritate 1,5 dolari la un euro ( parerea mea e ca asa s-a produs eroarea, prin inversare), s-a mentionat o paritate de 1,5 euro la un dolar:D
Inteleg ca e posibil ca un client major, vaccinat, alfabetizat sa inteleaga ca primeste un curs putin mai bun decat cel afisat, dar nu un curs dublu :">
Chiar daca ridicati banii din banca, in numerar, tot ati fi fost actionat in judecata si suma s-ar fi recuperat prin executare silita.
Un contract comercial este cel de depozit, dar fiind bazat pe suma eronat intrata in contul curent, se poate si acela modifica - s-a operat o compensare intre ce s-a inregistrat in depozit - 12.000 euro si suma pe care apareati ca ati incasat-o eronat in plus fata de cat vi se cuvenea - vreo 6000 de euro, calculati babeste.
Si buletinul de schimb valutar este un contract comercial, dar, repet, in cuprinsul sau s-a strecurat o eroare materiala grosolana.
Si eu sunt de acord cu Brom si Diana Persa. Relatia dintre banca si angajatul neglijent nu va priveste, din punctul dvs de vedere (mai bine zis al varului) ati incheiat un act juridic cu banca, iar inscrisul constatator nu reflecta realitatea. In dreptul nostru actele juridice se interpreteaza dupa vointa reala, iar nu dupa forma unor termeni, ceea ce inseamna ca daca banca dovedeste (si o poate face foarte usor) ca avea afisat alt curs, castiga extrem de facil un eventual litigiu si mai suportati si cheltuielile de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu euro? cretzustancu cretzustancu ÎN CAZUL PRÃBUSIRII MONEDEI EURO: CE SE ÎNTÂMPLÃ, CUM SE POT RECUPERA (CONVERTI IN RON), SUMELE ÎN EURO DETINUTE ÎN CHASH (LA SALTEA) - CARE NU SE AFLA ... (vezi toată discuția)
Problema ...cu banca Irina Havirneanu Irina Havirneanu Doresc sa ma ajutati intr-o problema: Imi fac conversie franc euro si desi paritatea dintre cele doua monede pe piata valutara si cea stabilita de BNR este ... (vezi toată discuția)
Schimb valutar din euro in franci elvetieni julylaure75 julylaure75 Buna ziua. Ati putea sa-mi spuneti unde s-ar putea schimba o suma de aproximativ 80000 euro in franci elvetieni, in afara de [EDITAT]? Cursul lor intern si ... (vezi toată discuția)