Am fost data in judecata pentru suspendarea executarii silite pt. un cec refuzat la plata.Puteti sa-mi spuneti daca indiferent de suma inscrisa pe fila cec litigiul este de competenta judecatoriei? Daca nu, ce trebuie facut avand in vedere ca dosarul a fost depus la judecatorie?
Art. 2 Cod procedura civila.
Tribunalul judeca:
1. in prima instanta:
a) procesele si cererile in materie comerciala al caror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, precum si procesele si cererile in aceasta materie al caror obiect este neevaluabil in bani;
Sub un miliard sunt de competenta instantei inferioare deci a judecatoriei.
Art. 158
Cand in fata instantei de judecata se pune in discutie competenta acesteia, ea este obligata sa stabileasca instanta competenta ori, daca este cazul, un alt organ cu activitate jurisdictionala competent.
Daca instanta se declara competenta, va trece la judecarea pricinii, cel nemultumit putand sa faca, potrivit legii, apel sau recurs dupa darea hotararii asupra fondului.
Daca instanta se declara necompetenta, impotriva hotararii se poate exercita recurs in termen de 5 zile de la pronuntare. Dosarul va fi trimis instantei competente sau, dupa caz, altui organ cu activitate jurisdictionala competent, de indata ce hotararea de declinare a competentei a devenit irevocabila.
Am primit un CEC de peste doua miliarde fara acoperire in banca. prin uumare,executorul a trecut la executare silita. Debitorul a obtinut prin ord. prezidentiala suspendarea executarii, dar in acelasi timp a deschis si proces la judecatorie
in care cere suspendarea executarii si sustine ca nu are de platit nimic. De atunci suntem la al patrulea termen in care instanta nu judeca ci trimite dosarul de la sectia comerciala la cea civila si de la cea civila la cea comerciala si tot asa. Vroiam sa stiu daca ,in aceasta situatie, judecatoria este sau nu competenta sa judece cazul , avand in vedere aceste amanari , si ce as putea face pentru ca procesul sa inceapa deja. Mai mult , de doua luni de cand s-a eliberat certificatul de suspendare a executarii, judecatorul tine dosarul la el si nu redacteaza hotararea pentru a putea face cerere de anulare. M-ati pute ajuta cu un sfat pentru cele doua situatii? Va multumesc.
Parerea mea e ca tribunalul comercial este instanta indreptatita sa judece procesul.
Obiectul cererii are o valoare mai mare de 1 miliard lei iar litigiul este unul comercial.
Competenta materiala
dacmoto
In cazul in care in baza cim s-a incheiat un pr-vb de predare-primire bunuri, ulterior cim a incet, iar salariatul refuza sa preda bunurile primite in baza ... (vezi toată discuția)