avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Amortizare liniara mijloc fix facut in regie proprie ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Amortizare liniara mijloc fix facut in regie proprie PFA

Buna,

Am un magazin pe PFA si doresc sa construiesc un chiosc (valoare 10000ron) cum operez aceasta cheltuiala in registru jurnal? As fi vrut sa fac o amortizare liniara pe 5 ani.
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 11:00, 27 August 2014
In Registrul-jurnal de incasari si plati se trec facturile cu chitante sau bonuri fiscale,cu care s-au achizitionat materialele necesare constructiei(se intocmesc NIR si bonuri de consum pentru materiale,in functie de extrasul de materiale intocmit de catre persoana autorizata sa efectueze proiectul de executie a lucrarii,care se anexeaza la autorizatia de construire).La terminarea lucrarii se intocmeste PROCES VERBAL DE RECEPTIE(Cod 14-2-5). Potrivit catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe,aprobat prin HG nr.2139/2004,constructiile usoare pentru comert se regasesc la cod clasificare 1.5.12.,cu o durata normala de functionare de 8-12 ani.
De la ANAF am nevoie de ceva aviz pentru amortizarea liniara? sau, pur si simplu , dupa intocmirea PROCESULUI VERBAL DE RECEPTIE calculez rata lunara a amortizarii si aceasta o trec in registru jurnal?
Nu aveti nevoie de aviz de la ANAF. Incepand cu luna urmatoare intocmirii PVR,treceti amortizarea liniara calculata lunar in FISA PENTRU OPERATIUNI DIVERSE,deschisa pentru cheltuiala cu amortizarea. Aceasta cheltuiala nu se trece in RJIP,se scade la sfarsitul fiecarui an,cand se calculeaza venitul net sau pierderea fiscala(cand se intocmeste declaratia 200).Trebuie sa tineti seama in primul an in care s-a efectuat PVR ,ca valoarea totala a cheltuielilor efectuate cu constructia chioscului(mentionata si in PVR),trebuie adunata la finele anului,ca sume platite pentru acest bun amortizabil.(Pct.52 din Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice...,anexa la OMFP nr.1040/2004).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa, activitate taxi, amortizarea masinii ancailiescu ancailiescu Buna seara, Intrebarile mele: 1.pentru un PFA, taximetrist, amortizarea masinii este cheltuiala deductibila? 2.cum se calculeaza amortizarea ... (vezi toată discuția)
Amortizare utilaje Felicia77 Felicia77 Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se amortizeaza in contabilitate un utilaj nou cumparat pentru productie (router cnc). Ce fel cheltuiala se considera si ... (vezi toată discuția)
Completare fisa mijlocului fix mayuk27 mayuk27 In fisa mijlocului fix se trec si terenurile? (vezi toată discuția)