Formularul S1- Documentul portabil S1 nu poate fi emis de catre Republica Moldova decat dupa ce va primi statut de stat membru UE.
Casele de Asigurari de Sanatate din Romania nu va pot elibera un astfel de document.
Adresati-va Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină din Republica Moldova , avand in vedere
Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului între Republica Moldova şi România în domeniul securităţii sociale. semnat la Iaşi, 3 martie 2012.
Articolul 6 Acordarea de prestaţii în natură în caz de reşedinţă sau domiciliu pe teritoriul
celeilalte Părţi contractante
Pentru a beneficia de prestaţii în natură pe teritoriul celeilalte Părţi contractante, în
conformitate cu articolul 14 al Acordului, persoana asigurată trebuie:
a) să prezinte instituţiei locului de reşedinţă sau direct prestatorului de servicii medicale
din sistemul public de sănătate, un formular care să ateste că are dreptul la prestaţii în natură în caz de urgenţă majoră care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, atunci când îşi are reşedinţa pe teritoriul celeilalte Părţi contractante, până la momentul când a fost înlăturat pericolul pentru viaţa persoanei şi este posibilă transportarea acesteia. Acest formular este eliberat de către instituţia competentă, la cererea persoanei asigurate, înainte să părăsească teritoriul Părţii contractante unde îşi are domiciliul şi indică exact durata perioadei în care aceste prestaţii pot fi acordate. Dacă persoana asigurată nu prezintă formularul menţionat, instituţia locului de reşedinţă se adresează instituţiei competente pentru a-l obţine.
Pentru asiguraţii din Republica Moldova, după ieşirea din starea de urgenţă majoră care
ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, asistenţa medicală poate fi acordată pe
cheltuiala persoanei în cauză.
b) să se înregistreze la instituţia locului de domiciliu, prin prezentarea unui formular eliberat de instituţia competentă care să ateste că are dreptul la prestaţii în natură în caz de urgenţă majoră care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, atunci când îşi are domiciliul pe teritoriul celeilalte Părţi contractante până la momentul când a fost înlăturat pericolul pentru viaţa persoanei şi este posibilă transportarea acesteia. Acest formular indică exact durata perioadei în care prestaţiile pot fi acordate. Instituţia locului de domiciliu informează instituţia competentă de toate înregistrările pe care le-a efectuat. Dacă persoana asigurată nu prezintă formularul menţionat, instituţia locului de domiciliu se adresează instituţiei competente pentru a-l obţine.
Pentru asiguraţii din Republica Moldova, după ieşirea din starea de urgenţă majoră care
ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, asistenţa medicală poate fi acordată pe
cheltuiala persoanei în cauză.