avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare referitoare la contractul de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare referitoare la contractul de donatie

Buna seara, stimati utilizatori ai avocatnet.ro!

Am o nelamurire in ceea ce priveste contractul de donatie pe care mama mea mi l-a facut pentru un teren intravilan (inainte de casatorie). Mai precis, as dori sa aflu daca acest teren intravilan il pot trece si pe numele sotiei mele (dorim sa incepem constructia unei case). De asemenea, as mai dori sa aflu daca mama mea mai poate revoca acest contract, are vreo influenta asupra terenului in cauza sau poate fi considerata proprietara a viitoarei case? Mentionez ca in contractul de donatie nu s-a specificat nicio clauza sau conditie de intretinere. Noi dorim sa fim unici proprietari, fara a depinde in vreun fel de mama, din pricina unor motive delicate.

Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru eventualele solutii!

Respect!
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
bommbonel_2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:11, 26 August 2014
Contractul de donatie este revocabil . In plus daca mai aveti frati la moartea mamei ar putea ataca contractul de donatie . Daca terenul v-a fost donat dumneavoastra , sotia NU devine coproprietara prin efectul casatoriei . Este doar al dvs. bun propriu.
cum adica contractul de donatie este revocabil?:rofl:
Va multumesc mult pentru promptitudine! Am inteles explicatia dvs., dar as dori sa va rog sa-mi sugerati cateva solutii pentru a ,,transforma" acest teren din proprietatea mea in proprietatea noastra (a sotiei), fara ca mama sa poata influenta dreptul deplin de proprietate asupra viitoarei case construite pe acest teren?

Mentionez ca nu mai am frati!

Multumiri inca odata!

O seara placuta!
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
bommbonel_2005, utilizator
Detineti acel teren printr-o donatie si acesta reprezinat titlul dvs de proprietate.

La acest moment puteti dispune cum doriti de bunul dvs (sa il vindeti, donati, inchiriati etc) numai ca actul de donatie este esentialmente unul revocabil, inclusiv pentru ingratitudine fata de donator.
Mai precis, as dori sa aflu daca acest teren intravilan il pot trece si pe numele sotiei mele (dorim sa incepem constructia unei case)

De ce ati face asta ? Nu e indicat si nici nu e necesar, mama dvs nu se mai poate razgandi sa va ceara terenul inapoi, donatia ar putea fi revocata in instanta doar daca atentati la viata mamei, pt injurii la adresa ei, o lasati fara ajutor.

Revocarea donaţiei

Art. 1023

Cazuri

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.


In momentul asta sunteti unic proprietar, cu drepturi depline asupra proprietatii, lasati-o asa.
Vreti sa ii dati o bucata si sotiei, donati-i, macar asa va puteti razgandi, donatia intre soti fiind revocabila in timpul casatoriei.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie ioanaol ioanaol In baza declaratiei autentice a unuia dintre soti se poate revoca un contract de donatie ? (vezi toată discuția)