avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de varsta + pensie de handicap?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de varsta + pensie de handicap?

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca la varsta de 72 de ani -pensionara -,mai poate solicita pensie de handicap pt. Boala Parkinson.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tolanita , utilizator 09:43, 20 Mai 2009
Raspuns.
Da.
Atentie: O sa va trebuiasca un dosar medical, pornind de la recomandare medic familie, recomandare de la medicul neurolog, acte ce se depun la centul ce se ocupa cu problemele handicapatilor. Ca urmare a depunerii dosarului medical o sa vina o comisie acasa la dvs.sa vada efectiv bolnavul.
Dupa aceasta verificare intrati efectiv pe plata si aveti dreptul la:
1. o indemnizatie care se va adauga la pensia pentru limita de varsta, care se va stabili functie de gradul bolii. Insa, intotdeauna parchinson a fost socotit gradul I., pentru ca el creiaza dependenta fata de o alta persoana care sa dea ajutor. si este o boala ireversibila, dependenta de nakom, vireghit, sermion este permanenta. Indemnizatia baneasca era de 70 lei, acum cred ca este mai mare.
2. la femeie platita de Primarie (8 ore) pentru a avea grija de bolnav.Si un membru de familie poate sa faca dosarul pe numele lui daca face dovada ca intr-adevar are timpul material ca sa se ocupe de bolnav. (daca nu va da primaria o femeie, le iau din listele de someri).
Faceti formele cat mai repede ca primiti banii.
Cunosc pentru ca mama mea a avut Parchinson, si i-am facut acest dosar, din nefericire a murit tot de Parchinson, la care au aderat si complicatii tensiune oscilanta.
Inocentia
Desigur, doamna consultant a vrut sa raspunda nu, nu aveti dreptul la o alta pensie, avand in vedere dispozitiile imperative ale art. 84, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, ci aveti dreptul la o indemnizatie, in conditiile H.G. nr. 448/2006.
Multumesc,
ma gandeam eu ca trebuie sa fie vorba de altceva, luand in considerare indemnizatia de doar 70 ron, de care mi-a spus
d-na consilier Inocentia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestație certificat handicap parkinson Andreea&Bunica Andreea&Bunica Buna seara ! Am următoarea problema: bunica mea are B. Parkinson din 2006. Recent, a suferit și 2 AVC-uri, in urma cărora a rămas și cu o dementa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in urma unor investigatii am fost diagnosticata cu ... GeorgianaG29 GeorgianaG29 Buna ziua! In urma unor investigatii am fost diagnosticata cu o boala autoimuna, care, din cate am inteles, este considerata handicap (cu diferite grade - ... (vezi toată discuția)
Are sau nu dreptul la pensi de invaliditate? corina.daniela corina.daniela buna seara. cumnatul meu imediat face 40 de ani. el este cu handicap neurologic de gradul 2, nu stiu exact sa va spun codul cu care este trecut. el nu a lucrat ... (vezi toată discuția)