In urma unor investigatii am fost diagnosticata cu o boala autoimuna, care, din cate am inteles, este considerata handicap (cu diferite grade - boala este generalizata, imi afecteaza inclusiv muschii fetei, mainilor si picioarelor). Medicul meu neurolog mi-a recomandat sa ma interesez deoarece as putea beneficia de o pensie de handicap, plus sansa de a ma pensiona anticipat.
Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
- de la ce varsta ma pot pensiona? Momentan am 25 de ani, insa am un bebelus si imi doresc sa raman acasa cu el mai mult decat cele 23 luni ale ccc-ului.
Pentru încadrarea într-un grad de handicap puteți primi informații la sediul DGASPC. Acum e foarte greu cu pandemia asta, porțile sunt închise și discutați mai mult cu paznicul. Portarul o să vă dea un nr de tel, sau o adresă de email, și așa o sa comunicați.
Indemnizația e foarte mică la fiecare grad de handicap. Dar aveți dreptul să lucrați în continuare, și daca depuneți la contabilitate certificatul de handicap însoțit de o cerere, veți fi scutită de impozitul pe salariul
Indemnizația de handicap se poate cumula cu salariul
- 500 lei gradul GRAV;
- 375 lei gradul ACCENTUAT;
- 60 lei gradul MEDIU;