Cineva acuza, pe nedrept sotia mea cu furt din casa, bani! La politie solicitam copie, ca vrem sa dam la judecata inainte ca sa deie o rezolutie parchetul, ca sesizarea este fara dovezi! Zicea ca la parchet trebuie cerut prin cerere. Pana aicea este in ordine! La parchet la secretariat, zicea secretara ca dosarul este la politie, nu este la parchet, refuzase cererea de copii! Si m-a surprins ce zicea secretare, ca inaintea de a se termina nu se poate studia si cere copi, trebuie asteptat rezolutia, si pe urma. Eu ziceam ca vrem sa atacam pe cale civila! N-a dat niciun rezultat! Altfel politaiul zicea ca se poate studia la parchet si se poate cere copii!
Am doua intrebari:
1. Exista dreptul la studierea dosarului, sau plangeri, ca este la inceput? Exista dreptul la copii? A fost refuzat nedrept cererea de copi, de catre secretara?
2. Se poate ataca pe cale civila, la judecatorie, inainte ca sa termine la parchet, fara copii, mentionand numai in act, numarul dosarului la parchet?
Am depus plangere impotriva fratelui, care m-a agresat si amenintat in domiciliul meu in prezenta "organelor", pe 17/11/2012 si m-am dus de nu stiu cate ori sa vad dosarul ca parte vatamata, fara nici un rezultat. Ultima oara am fost martea trecuta...
Cererea de consultare de dosar si sesizarea ca nu mi se da voie sa consult dosarul au fost considerate "plangere impotriva hotararii de NUP" pronuntata de primul procuror, hotarare care nu mi s-a comunicat niciodata...Printre randuri, la sesizare, domnul proc spune foarte politicos si evident nu in acesti termeni, ceva de genul: "ba, oricum, noi facem ce "vrea" muschii nostrii..."
Art. 94 c.p.p. este destul de clar, in cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale iar după punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
Ati solicitat dvs consultarea dosarului dupa punerea in miscare a actiunii penale si v-a fost respinsa cererea?
Luat de val (imi plac polemicile dintre profesionisti! polemici, nu jigniri, floreta, nu ghioaga!), imi permit o sugestie : daca procurorul e ,,jmeker" si-ti restrictioneaza accesul la dosar, odata si odata tot va trebui sa te cheme sa dai cu subsemnatul. Atunci e momentul sa-i dai foaia goala! Pt. a-ti exercita dreptul la tacere nici n-ai nevoie de aparator, trebuie sa-ti cunosti drepturile si sa ai.... nervi buni.
Exercitarea dreptului la tacere poate aduce mai mult rau daca nu este facuta gandit, analiza se face in concreto in functie de caz si nu trebuie sa tina de orgolii sau ambitii.