avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Procedura de compensare TVA intre doua firme prin ANAF
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Procedura de compensare TVA intre doua firme prin ANAF

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Nu am mai avut pana acum un astfel de caz, si pe net nu am gasit informatii.

Exista o procedura prin care se poate compensa TVA intre doua firme prin intermediul ANAF? Care este baza legala?
Concret, o firma A executa lucrari de constructii pentru o firma B. Firma B nu are cine stie ce activitate, aproape deloc, a accesat fonduri europene pentru o constructie. Va primi facturi cu valori foarte mari de la firma A. Ambele firme sunt platitoare de TVA. Astfel ca B va trebui sa solicite ANAF rambursarea TVA in sume mari.

Eu sunt A, iar firma B mi-a zis ca exista o procedura prin care A factureaza cu TVA, insa nu primeste banii si nici nu ii plateste statului. Sincer, nu ma deranjeaza, oricum TVA-ul e o povara foarte mare. S-ar face un contract intre cele trei parti: A, B si ANAF. As vrea sa ma documentez putin, sa vad exact procedura si ce inregistrari contabile sunt, se depune vreun decont special de TVA?

Multumesc, orice informatie este folositoare.

Edit: ca e foarte important. Pentru firma A ar putea aparea restrictii in deducerea TVA pentru facturile platite aferente realizarii acestei constructii? Eu facturez cu TVA, nici nu-l incasez, nici nu-l platesc, dar, atunci, nu as avea eu TVA de recuperat? Ca nu mai am din ce sa il scad!
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
ellinia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Puscasu , Alte profesii 12:26, 11 Iulie 2016
Buna ziua!

Revin la subiectul meu.
Este vorba de cesionarea dreptului de rambursare cf art. 30 din OG 92/2003.
Inca nu stiu cum sa procedez...
Ei ne cesioneaza noua dreptul lor de rambursare. Poate a avut cineva vreo situatie asemanatoare. Concret, s-a incheiat un contract intre cedent si cesionar, inregistrat la Finante. Noi, in calitate de cesionari, am depus la Finante o notificare prin care ii instiintam ca firma partenera ne-a cesionat dreptul lor de rambursare. Si cam atat.
Acum trebuie sa vad exact ce inregistrari sa fac si cum depun declaratia de TVA.
Multumesc.
Buna ziua. Cum ati rezolvat problema? Am aceeasi situatie si mi-ar fi maxim de folos.
Multumesc!
S-a dovedit a fi o procedura foarte greoaie si de durata. S-a facut un contract intre cele doua firme, s-a inregistrat la Finante, prin care ei ne cedau noua dreptul lor de rambursare. Ei au depus decontul de TVA cu rambursare, au avut inspectie fiscala, dupa ce s-au scazut toate datoriile si imputatiile lor, diferenta a intrat pe contul nostru si s-au stins datoriile noastre. Dureaza cam 3,4,5 luni, in functie de norocul pe care il ai. Iar noua ni s-au calculat dobanzi si penalitati la TVA, de astea nu am fost scutiti.
Daca ar fi sa o iau de la capat, nu as mai accepta procedura. De trei ori am avut astfel de cesiuni si nu merita, ca timp, nervi, drumuri.
Mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune tva dragalina2006 dragalina2006 o firma x doreste sa-mi cesioneze dreptul sau de rambursare tva. in acest scop firma x a depus organului fiscal lista cu furnizorii neachitati conf. ordinului ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile la contract cesiune Vilcu Gina Vilcu Gina Va rog sa ma ajute cineva!!! #-o In urma unei cereri de rambursare TVA de catre cedent, acesta in baza contractului de cesiune creanta a cedat catre cesionar ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creanta in contractele comerciale smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa imi spuneti, in opinia dvs., ce efecte are intr-un contract comercial (de vanzare, de prestari servicii, indiferent), interdictia de ... (vezi toată discuția)