avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cesiunea de creanta in contractele comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cesiunea de creanta in contractele comerciale

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti, in opinia dvs., ce efecte are intr-un contract comercial (de vanzare, de prestari servicii, indiferent), interdictia de cesiune a creantei izvorate din respectivul contract. (cesiune catre terti, fireste)
Este valabila o astfel de interdictie? In ce conditii?
Daca totusi creditorul din contract cesioneaza creanta incalcand interdictia, cum poate fi sanctionat?
Variante:
a) poate deveni nula sau inopozabila cesiunea? (ma cam indoiesc, dar astept pareri)
b) poate interveni raspunderea contractuala a creditorului cedent?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:27, 25 Iulie 2011
si unde era stipulata aceasta interdictie de cesiune a creantei? in contractul comercial? opinia mea este ca nu devine nula.
@athe:
interdictia nu este stipulata nicaieri.
Situatia e in felul urmator: am avut ceva probleme cu unele creante cesionate de perteneri de afacei de-ai mei.
Pe viitor, ca sa mai reduc din probleme, as vrea ca in toate contractele sa introduc o clauza standard, prin care sa interzicem cesionarea creantelor.
Este vorba de contracte in care eu sunt cumparator de bunuri, sau beneficiar al unor servicii, si as avea o creanta catre partener. Pe care creanta partenerul s-ar gandi sa o cesioneze la un tert (partener al partenerului, banca, recuperator sau mai stiu eu ce...)

De accea am pus intrebarile de mai sus, ca sa stiu ce efecte ar avea o astfel de clauza si in ce masura m-ar apara de discutii viitoare de genul "luna asta cui platesc factura ?" sau "eu sunt cesionar al lui X, da-mi mie banii! si eu sunt cesionar al lui X, da-mi banii mie !"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune datorie banca catre firma de recuperare creanta caprice caprice Buna ziua, De regula atunci cand o banca apeleaza la o firma de recuperare debite, banca sau acea firma anunta debitorul ca s-a cesionat creanta bancii ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile la contract cesiune Vilcu Gina Vilcu Gina Va rog sa ma ajute cineva!!! #-o In urma unei cereri de rambursare TVA de catre cedent, acesta in baza contractului de cesiune creanta a cedat catre cesionar ... (vezi toată discuția)