De regula atunci cand o banca apeleaza la o firma de recuperare debite, banca sau acea firma anunta debitorul ca s-a cesionat creanta bancii catre firma de recuperare?
In primul rand, daca aceasta obligatie-de a anunta cesionarea creantei, este prevazuta in contract, si cade in sarcina "creditorului initial-cedent-in speta- sub sanctiunea "inopozabilitatii cesiunii fata de debitorul -cedat" sau...a unei alte sanctiuni (sa zicem nulitate-conform disp. art.969 C.civ.-contractul fiind legea partilor-de exemplu), acest anunt/notificare, trebuie efectuata de catre CEDENT-creditorul initial.
In al doilea rand, cesionarul-sa zicem al doilea creditor- trebuie sa dovedeasca acest drept "nou" si prin urmare, CESIONARUL-de regula, este cel mai interesat sa comunice/notifice noua stare de drept.
Conform disp. art.1393 C.civ."Cesionarul nu poate opune dreptul sau la o a treia persoana, decat dupa ce a notificat debitorului cesiunea.Acelasi efect il va avea acceptarea cesiunii facuta de debitor intr-un act autentic".
Obs.Aparent exista o contradictie intre prevederea conform careia, pentru a face opozabila tertilor o cesiune nu este necesar acordul debitorului cedat, si prevederea care vorbeste despre "acceptarea" acestuia.
Adevarul este insa ca intre cele doua situatii exista deosebiri de "efecte juridice".