avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cesiune datorie banca catre firma de recuperare creanta
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cesiune datorie banca catre firma de recuperare creanta

Buna ziua,

De regula atunci cand o banca apeleaza la o firma de recuperare debite, banca sau acea firma anunta debitorul ca s-a cesionat creanta bancii catre firma de recuperare?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 11:51, 23 Mai 2011
In primul rand, daca aceasta obligatie-de a anunta cesionarea creantei, este prevazuta in contract, si cade in sarcina "creditorului initial-cedent-in speta- sub sanctiunea "inopozabilitatii cesiunii fata de debitorul -cedat" sau...a unei alte sanctiuni (sa zicem nulitate-conform disp. art.969 C.civ.-contractul fiind legea partilor-de exemplu), acest anunt/notificare, trebuie efectuata de catre CEDENT-creditorul initial.

In al doilea rand, cesionarul-sa zicem al doilea creditor- trebuie sa dovedeasca acest drept "nou" si prin urmare, CESIONARUL-de regula, este cel mai interesat sa comunice/notifice noua stare de drept.

Conform disp. art.1393 C.civ."Cesionarul nu poate opune dreptul sau la o a treia persoana, decat dupa ce a notificat debitorului cesiunea.Acelasi efect il va avea acceptarea cesiunii facuta de debitor intr-un act autentic".

Obs.Aparent exista o contradictie intre prevederea conform careia, pentru a face opozabila tertilor o cesiune nu este necesar acordul debitorului cedat, si prevederea care vorbeste despre "acceptarea" acestuia.
Adevarul este insa ca intre cele doua situatii exista deosebiri de "efecte juridice".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)
Notificare cesiune de creanta/credit mirelutza_miry mirelutza_miry Buna ziua . Am si eu o problema cu o Notificare primita in urma cu aproape o luna care spune cam asa ,,SC 1 SRL, persoana juridica romana ...cu sediul in ... (vezi toată discuția)