avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie apometru?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie apometru?

Buna ziua,

Ma confront cu urmatoarea problema: apometrele din blocul nostru au fost schimbate in urma cu doua saptamani de catre o firma cu care s-a inteles ascoiatia de proprietari. In urma cu 3 zile s-a rupt inelul care inconjoara apometrul la apa rece. Nu stiu exact cum se numeste acesta. Acel inel s-a rupt singur, de fapt a plesnit cu singuranta… posibil fiindca a fost strans prea tare. L-am gasit cazut jos. Asta e singura explicatie pentru ca apometrul are carcasa din plastic si nu prezinta nici cea mai mica urma de zgarietura sau lovire. Am anuntat in acea zi presedintele blocului, acesta a venit si a constatat, urmand ca sa contacteze firma care le-a montat sa vina si sa inlocuiasca acel inel.
Cei de la firma cand au venit si mi-au cerut suma de 27 de lei spunand ca acel inel a fost rupt din vina mea, desi inelul si apometrul nu prezinta nicio urma de zgarietura. Am refuzat sa platesc cei 27 de lei mai ales ca nu ofereau chitanta si le-am spus ca ar trebui sa il schimbe gratuit, conform garantiei. Acestia au refuzat sa il schimbe si au plecat. Am incercat sa discut problema cu presedintele blocului, pe care il banuiesc de lipsa de bunavointa (am motivele mele sa cred asta), dar acesta spune acelasi lucru si anume ca inelul s-a rupt din vina mea. Imi puteti spune daca ruperea inelului intra in garantie? Sau ar trebui sa renunt la principii si sa platesc cei 27 de lei?
Cel mai recent răspuns: Dinte , utilizator 17:16, 28 August 2014
@ ynocentta -Daca exista apometru pt fiecare apartament - inseamna ca exista contract de furnizare a apei individual . , altfel nu s-ar justifica existenta apometrului propriu. Asociatia de proprietari nu mai are nicio treaba cu asta.
Apometrul nu este in apartament , ci intr-un camin subteran inafara blocului .
La apa nu vine nimeni sa verifice nimic , niciodata . Verificarea se face numai pentru reteaua distribuitorului care se termina la apometru.
Citirea contorului se face lunar de catre angajatii distribuitorului . Nu se raporteaza nimic. Nu inteleg de unde scoateti asemenea informatii?
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
@prodiamant,
Repetati greseala de a sustine ceva gresit chiar si dupa ce ati primit explicatii.
Existenta apometrelor pentru fiecare apartament este o realitate in majoritatea blocurilor din Romania dar existenta contractelor "de furnizare a apei individual" pentru fiecare apartament din blocurile din Romania este doar o dorinta si nu o realitate. Sunt rare situatiile in care furnizorul de apa incheie contracte individuale cu proprietarii apartamentelor care consuma apa chiar daca au cele mai performante apometre individuale.
Iar in majoritatea cazurilor, apometrele sunt situate in apartamente, in putine cazuri sunt pe casa scarii iar in foarte putine cazuri sunt situate in subsolul blocului ori in afara blocului.
Cand spuneti ca "Apometrul nu este in apartament , ci intr-un camin subteran inafara blocului" poate fi adevarat daca aveti casa dumneavoastra ori villa si nu la bloc.
Verificare consumului individual de apa se face in fiecare asociatie de proprietari asa cum stabileste comitetul executiv. Citirea apometrelor individuale poate fi facuta de catre proprietar luna de luna si din cand in cand de catre administrator, de exemplu.
Citirea apometrului de la intrarea in bloc se face lunar de reprezentantul furnizorului si de administrator si in baza diferentei de index furnizorul intocmeste factura.
Va rog sa va informati cum e in asociatia dumneavoastra, daca locuiti intr-un apartament ce se afla intr-o asociatie de proprietari.
Eu nu exclud sa fie o exceptie la dumneavoastra dar in majoritatea cazurilor este asa cum am spus aici si cum au spus si ceilalti participanti la acest dialog.

S-ar putea sa fie diferit in Baia Mare fata de alte zone ala tarii , dar aici atat la case cat si la blocuri apometrele sunt individuale , situate intr-un camin subteran inafara imobilelor , unde angajatii VITAL SA fac citirea lunar si trimit facturile individual fiecarui consumator in parte.
Scuze daca am crezut ca asa se procedeaza peste tot .

Recent cineva a avut o avarie la conducta subterana de apa . Pur si simplu a plesnit sub pamant si s-a scurs o cantitate mare de apa (cca 550 m.c) Desi a anuntat avaria la VITAL , cei de acolo i-au raspuns ca nu e treaba lor daca aavaria a avut loc dupa apometru , si ca toata acea cantitate de apa scursa in pamant va trebui platita , dupa cum a inregistrat apometrul ( aprox 3500 RON). Persoana negasind o solutie rezonabila , a lovit apometrul , a spart ceasul , si a modificat datele inregistrate. Nu cred ca are rost sa va soun ce a urmat. :(
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Din cate am inteles, s-a rupt acea "ureche" prin care trece sarmulita cu plumb, corect?
In primul rand, suportii de care a fost legata sarmulita cu plumbul ar fi trebuit sa fie de metal tocmai pentru a evita astfel de accidente, dar acele ceasuri au fost gandite in asa fel incat acel plastic sa cedeze rapid, mai ales sub presiunea sarmulitei, iar proprietarul sa fie bun de plata.

Exemplu de cum ar fi trebuit sa arate un ceas de calitate:
[ link extern ]
SAU MACAR
[ link extern ]

Din pacate nu prea aveti ce face atat timp cat ceasul se afla in apartamentul dumneavoastra. Se presupune ca ati rupt sigiliul cu intentia de a intoarece apometrul. Nu aveti cum sa demonstrati ca nu l-ati rupt.
Adriantot a scris:


Sunt rare situatiile in care furnizorul de apa incheie contracte individuale cu proprietarii apartamentelor care consuma apa chiar daca au cele mai performante apometre individuale.




Exista situatie concreta in care in municipiul Constanta chiar furnizorul de apa a demarat o vasta campanie pentru continuarea proiectului in derulare si continua sa incheie contracte individuale cu proprietarii din imobilele de locuit in comun-fara a fi necesara modificarea instalatiei existente
@prodiamant
Daca exista apometru pt fiecare apartament -- inseamna ca exista contract de furnizare a apei individual . , altfel nu s-ar justifica existenta apometrului propriu

Apometru apa rece/calda propriu exista si in situatia in care contractul este incheiat intre furnizor si asociatia de proprietari-ultima urmand sa repartizeze c/v factura la toti proprietarii din imobil
Apometrul nu este in apartament , ci intr-un camin subteran inafara blocului .

Nu generalizati situatia din localitatea dv
De regula exista apometru de bransament in baza caruia se factureaza consumul tuturor proprietarilor care la randul lor detin apometre individuale apa rece/calda

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari imi cere sa platesc mai multi mc de apa decat indica apometrele julycraiova julycraiova ina urma cu o saptamana comitetul de conducere al asociatiei a venit pentru a controla apometrele,specific ca nu au verificat decat 2 apartamente de pe scara ... (vezi toată discuția)
Apometre bloc Waters Waters In Asociatia de la blocul in care locuiesc am observat nereguli, am facut cerere la biroul primariei si au fost amendati. De atunci, semnatarii reclamatiei ... (vezi toată discuția)
Contoare de apa rece cu aceeasi firma ca la apa calda? Frizeru Frizeru Exista vreo reglementare sau recomandare care sa ne oblige sa montam contoarele cu apa rece cu acceasi firma cu care am montat si pe cele de apa calda? Suntem ... (vezi toată discuția)