Dupa un divort incheiat recent si un copil incredintat mamei, ne-au mai ramas de impartit bunurile (un apartament cu 3 camere). Pentru confortul tuturor, m-am gandit sa ii las fostei sotii partea mea din apartament (50%) in schimbul:
1. Renuntarii la pensia alimentara pe o perioada mai scurta de timp
2. Renuntarii la marirea pensiei alimentare intr-o perioada mai lunga de timp.
Ea nu are posibilitatea de a-mi plati partea decat poate o mica suma de bani care nu ar acoperi decat 10-20% din cei 50%.
Eu vreau sa evit un proces de partaj dar nici nu pot sa raman pe drumuri.
Vreuna din variantele de mai sus se poate aplica legal, cu un contract la notar sau in fata judecatorului?
Cu privire la renuntarea la pensia de intrtinere a minorului , aceasta nu este posibila intrucat este un drept al minorului la care nu se poate renunta.
Cu privire la modalitatea in care fosata sotie urmeaza sa achite sulta catre dvs, aceasta se poate stabili printr-o tranzactie care va fi cnsimtita de instanta prin hotarare. Prin aceeiasi tranzactie se poate stabili si cuantumul pensiei de intrtinere.
Sub nicio forma nu puteti atenta la dreptul constitutional si legal al copilului d-voastra . de a i se asigura toate resursele necesare cresterii, educarii acestuia.
Niciuna dintre cele avute de d-voastra in vedere nu este posibila:plata pensiei alimentare(drept al copilului), renuntarea la marirea pensiei alimentare(drept procesual al mamei).
Pur si simplu daca nu vreti sa-i lasati totul fostei sotii, faceti partajul, lasati-i apartamentul in schimbul unei sulte, constituiti o garantie imobiliara asupra creantei.
Consultati insa un avocat, specializat in acete tipuri de litigii.
Pensia alimentara este un drept al copilului si nu poate renunta la ea sub nicio forma.
1.Am intalnit laa un client o declaratie a mamei, prin care aceasta declara ca a primit in avans echivalentul pensiei de intretinere pe 1 an si tatal nu are nicio datorie, pensia fiind platita pana la data de X.Acest lucru v-ar scuti, in caz de rea - credinta din partea mamei, sa fiti tras la raspundere pentru abandon de familie.Dar poate constitui fals in declaratii!!Din punctul meu de vedere nu este tocmai crestinesc si in niciun caz, legal.Nu aveti cum sa o impiedicati pe sotie sa nu ceara majorarea pensiei.Ramane doar sa sperati in totala buna credinta din parte ei.
2.O a doua varianta este sa tranzactionati urmand ca ea sa va plateasca lunar, pana la o data ulterioara, o suma de bani- echivalentul pensiei- operand astfel o compensare intre dvs si ea.
Nu se poate renunta la pensia de intretinere pentru minor, pentru ca nimeni nu poate renunta la un drept ce nu ii apartine....pensia este un drept al copilului si nu al parintelui caruia i-a fost incredintat.
Insa subscriu celor prezentate la Lorela. Am intalnit astfel de cazuri....