avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT, PARTAJ SI CLAUZA DE UZUFRUCT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT, PARTAJ SI CLAUZA DE UZUFRUCT

Buna ziua! Eu si sotul meu am dobandit o casa in timpul casatoriei, prin contract de vanzare cumparare in care este trecuta o clauza de uzufruct! Casa este dobandita de la bunicul sotului! Se poate lua in considerare in partaj acest bun?
O alta intrebare ar fi, daca pot dovedi prin poze si filmari imbunatatirile aduse casei, deoarece nu am achizitionat cu facturi sau bonuri fiscale materialele de constructie, parchet si ferestrele, acestea fiind facute in 2005 -2006.
va multumesc!
Daca dvs impreuna cu sotul figurati in calitate de cumparatori in contractul de vanzare cumparare, bineinteles ca aceasta casa va intra in masa partajabila. Imbunatatirile aduse casei vor fi stabilite printr-o expertiza, urmand sa dovediti expertului ca ati efectuat aceste imbunatatiri.
Va multumesc pt raspuns!
Bunul a fost dobandit in timpul casatoriei .( prin contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager ).

Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.

In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.

Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.

In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)
Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)