Daca s-a aplicat reducerea temporara a programului de lucru, asa cum prevede Codul muncii, art.52, atunci si pentru efectuarea CO saptamana de lucru are 4 zile, nu 5.
Nu este corect cum doreste sa procedeze angajatorul.
Codul muncii
ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
... c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; ...
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Ilegala este modalitatea in care se acorda CO, in sensul ca acesta NU se poate acorda in fractii de ... 1 zi.
Se poate efectua si o singura zi de CO, daca angajatul asa doreste si angajatorul aproba, Codul muncii nu interzice acest lucru. Singura conditie este ca macar o transa de CO sa aiba cel putin 10 zile lucratoare neintrerupte.
Ganditi-va la cazul unui angajat care are 21 de zile de CO si are programare astfel: 10 zile in iulie, 5 zile august, 5 zile noiembrie si 1 zi in decembrie. Se respecta conditia celor 10 zile.
Codul muncii:
ART. 148
... (5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.