avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihna

Buna ziua
in cazul in care societatea doreste sa inchida activitatea 3 saptamani, are dreptul de a obliga salariatii de a intra in concediu fara plata?pt ca unii angajati nu au suficiente zile de concediu odihna
De exemplu un angajat este angajat din luna mai,per nedeterminata, pana in luna august are dreptul la 1,75 zile concediu *3 luncrate (si daca consideram si luna aug atunci ar fi 4 luni lucrate), i se cuvin 7 zile de concediu, si firma doreste ca acesta sa intre in concediu 3 sapt adica 15 zile lucratoare ....in acest caz, firma ii poate da toate zilele de concediu ce i se cuvin pana in data de 31.12.17?adica 14 zile ? sau trebuie doar nr de zile lucrate pana la data intrarii in concediu? adica 7?
sau poate toate cele 14 zile, si in cazul in care angajatul pleaca mai repede de 31 decembrie, sa ii retina zilele efectuate in plus

Si as mai dori sa imi spuneti, daca angajatorul doreste 3 saptamani sa intrerupa activitatea, salariatii sunt obligati sa intre in concediu odihna(adica sa isi foloseasca toate zilele de concediu ), sau in concediu fara plata?
nu se acorda somaj tehnic de 75%?
Sincer mi s-ar parea absurd ca angajatorul doreste sa intrerupa asa fara motiv activitatea si sa oblige angajatul sa isi ia concediu 15 zile lucratoare, iar restul de 6 zile in perioada Craciunului (tot din initiativa angajatorului)
Angajatul este obligat toate zilele de concediu sa le foloseasca doar cand doreste angajatorul?
stiu ca 10 zile de concediu consecutive este obligat sa le ia la prima jumatate a analului,, restul de zile cand doreste angajatul....

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 1 August 2017
1. Angajatorul nu are cum sa se decida unilateral trimiterea salariatilor in CFP ... trebuie acordul salariatilor in acest sens.

In fostul CCMN - in vigoare pana la 01.01.2011 - exista o astfel de prevedere:
art.43 (5) : In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

2. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

3. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. (art.148 alin.5 C.mun.)

In acest caz, cele 10 zile de concediu consecutive nu sunt obligatorii sa se ia in prima jumatate a analului.

4. In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare exista posibilitatea suspendarii c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.c C.mun. ("somaj tehnic").

Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontare intrerupere activitate Emiro29 Emiro29 In cazul in care o companie intrerupe activitatea pentru anumite perioade de timp ( vara 2-3 saptamani, iarna 1 saptamana ), poate obliga angajatii sa solicite ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate intrerupe un contract pe perioada nedeterminata in conditiile in care angajatorul nu mai are proiecte in curs de desfasurare? terealexia14 terealexia14 Sunt angajata intr-o multinationala cu contract pe perioada nedeterminata. De la sfarsitul lunii aprilie s-a incheiat contractul pentru care lucram de 7 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ContSters96930 ContSters96930 Lucrez la sncfr,vreau sa stiu daca este normal sa te oblige sa ei concediu fara plata citeva zile,care este norma de lucru si unde este specificat,va multumesc ... (vezi toată discuția)