1. Angajatorul nu are cum sa se decida unilateral trimiterea salariatilor in CFP ... trebuie acordul salariatilor in acest sens.
In fostul CCMN - in vigoare pana la 01.01.2011 - exista o astfel de prevedere:
art.43 (5) : In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
2. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
3. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. (art.148 alin.5 C.mun.)
In acest caz, cele 10 zile de concediu consecutive nu sunt obligatorii sa se ia in prima jumatate a analului.
4. In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare exista posibilitatea suspendarii c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.c C.mun. ("somaj tehnic").
Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.