avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce conditii se poate intrerupe un contract pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce conditii se poate intrerupe un contract pe perioada nedeterminata in conditiile in care angajatorul nu mai are proiecte in curs de desfasurare?

Sunt angajata intr-o multinationala cu contract pe perioada nedeterminata. De la sfarsitul lunii aprilie s-a incheiat contractul pentru care lucram de 7 luni (desi nu s-a prevazut incheierea contractului in cateva luni cand am semnat contractul), iar pentru ca situatia era incerta dupa terminarea respectivului proiect, mi s-a propus sa merg la Bucuresti pe toata luna mai pentru a continua acelasi proiect (acolo fiind inca in desfasurare). Dupa ce am incheiat perioada petrecuta la Bucuresti, pentru ca inca nu era un nou proiect care sa mi se propuna, mi s-a spus ca trebuie sa-mi iau concediu platit pe o perioada de 4 zile, adica pana pe 12 iunie, insa perioada mea de concediu platit s-a incheiat iar la intrebarea adresata in ultima mea zi de concediu platit "Eu pe ce proiect voi fi?" mi s-a raspuns de la Resurse Umane ca inca nu se stie, ca nu au un raspuns. Intrebarile mele legate de acest subiect sunt urmatoarele: daca in data de 12 iunie cand mi se termina concediul platit ma duc la munca si mi se spune ca iar trebuie sa-mi iau concediu platit, angajatorul are dreptul sa-mi ceara din nou sa-mi iau concediu platit (avand in vedere ca nic pe acesta de 4 zile care tocmai mi se incheie nu a fost luat la voia mea), iar daca da, pana la cate zile de concediu platit pe care eu nu vreau sa mi-l iau, are dreptul angajatorul sa-mi ceara sa-mi iau? Ar putea angajatorul sa ma oblige ca incepand cu data de 12 iunie pana la sfarsitul lunii iunie sa ma puna sa-mi iau concediu fara plata pana incepe urmatoarea formare si ar avea sa-mi dea de lucru? Ar avea angajatorul dresptul sa-mi zica pe data de 12 iunie, cand revin la munca dupa concediul platit, ca putem inchreia contractul si sa ma plateasca doar pana la data la care am lucrat, adica pana la data cand am avut concediul platit, respectiv data de 9 iunie?
Va multumesc mult pentru informatii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 10 Iunie 2017
1. Codul Muncii
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

2. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , poate fi considerata ca fiind abuz in serviciu.

3. Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia ..
Ati semnat o astfel de solicitare nelegala?

In practica, CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic". Vedeti articolele mai sus postate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restrangere activitate pentru angajati in constructie MikiSava MikiSava Buna ziua, Cazul pe care vreau sa-l supun atentiei dvs este urmatorul: o societate de constructii nu mai are activitate pe perioada iernii, pana pe la ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu odihna Daliborka Daliborka Buna ziua in cazul in care societatea doreste sa inchida activitatea 3 saptamani, are dreptul de a obliga salariatii de a intra in concediu fara plata?pt ca ... (vezi toată discuția)