avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Lucrez la sncfr,vreau sa stiu daca este normal sa te oblige sa ei concediu fara plata citeva zile,care este norma de lucru si unde este specificat,va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 11:16, 27 Mai 2011
Codul muncii

Art. 52
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.

Art. 129
Normele de muncă se elaborează de către angajator, conform normativelor în vigoare, sau, în cazul în care nu există normative, normele de muncă se elaborează de către angajator după consultarea sindicatului reprezentativ ori, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Multumesc pentru raspuns,in aceasta situatie cum sintem platiti ca la articolul 53 din codul muncii spune ca nu are voie angajatorul sa-ti dea un salariu mai mic de 75 la suta pe perioada nelucrata?
Codul muncii

Art. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii im-plicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).

Deci, daca sunteti in perioada reducerii si/sau intreruperii activitatii, dar numai daca nu mai desfasurati activitate, corect este sa va plateasca cel putin 75% din salariul de baza.

Unii angajatori, pentru a nu plati oamenii, ii obliga sa-si ia concediu fara plata, poate si sub amenintarea cu perspectiva disponibilizarii, cum probabil este si cazul dvs..
Daca ati facut cerere de concediu fara plata si daca nu exista o decizie a conducerii societatii de reducere/intrerupere a activitatii in conditiile art. 53, cred ca nu prea aveti sanse sa obtineti ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata Tavan01 Tavan01 Este posibil ca angajatorul sa ma bage obligat in concediu fara plata doar pt faptul ca spune ca lunile astea nu e de munca si sa intram in concediu prin ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2014 florip florip Daca societatea are dificultati economice poate societatea sa trimita angajatii in concediu fara plata? Se mai poate beneficia de facilitatile somajului ... (vezi toată discuția)