avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Clauza in Actul Constitutiv
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Clauza in Actul Constitutiv

Buna ziua. Vreau sa deschid o societate cu raspundere limitata impreuna cu alti trei asociati si momentan m-am gandit la o solutie de 55% parti sociale eu si ei urmand a avea 15% fiecare. Ulterior s-ar putea discuta dar ideea de baza este ca as vrea ca eu sa raman cu 51% permanent in cazul in care ei decid sa vanda partile sociale intre ei. Intrebarea mea este: prin actul constitutiv se poate introduce o clauza prin care ceilalti asociati ar fi obligati in cazul in care vor sa plece sa imi vanda partile sale mie?
Cel mai recent răspuns: Legal to Business , Consilier juridic 22:17, 1 Septembrie 2014
Buna ziua,

Se poate introduce o clauza privind dreptul de preemtiune, respectiv -dreptul de preferinta pe care il au asociatii atunci cand un asociat se retrage dintr-o societate, in dobandirea partilor lui sociale sau a actiunilor sale-. In acest fel, asociatul care intentioneaza sa se retraga este obligat sa ofere celorlalti asociati partile sociale/actiunile iar in cazul in care acestia nu le vor, poate sa le cedeze persoanelor terte.
Succes!
horea gorde a scris:

Buna ziua,

Se poate introduce o clauza privind dreptul de preemtiune, respectiv -dreptul de preferinta pe care il au asociatii atunci cand un asociat se retrage dintr-o societate, in dobandirea partilor lui sociale sau a actiunilor sale-. In acest fel, asociatul care intentioneaza sa se retraga este obligat sa ofere celorlalti asociati partile sociale/actiunile iar in cazul in care acestia nu le vor, poate sa le cedeze persoanelor terte.
Succes!

Caracterul profund intuituu personae al unei SRL este redat de art. 202 alin (2) din legea societatilor care prevede ca transmiterea (partilor sociale n.n.) este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social. Asadar, majoritatea asociatilor trebuie sa fie de acord cu cedarea partilor sociale catre un tert, exceptand situatia dobandirii prin succesiune.

Inserarea in actul constitutiv a unei astfel de clauze devine redundanta.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Includere asociat in srl 18bubu 18bubu intr-u srl cu 2 asociati, asociatul majoritar doreste introducerea in soc. a unui alt asociat celalalt nu este de acord. Ce se poate face? (vezi toată discuția)
Cesiunea partilor sociale mariamem mariamem Buna ziua. Daca un asociat se retrage din societate , cine are primul dreptul la partea lui din societate? El a spus ca vrea sa vanda partea lui unei alte ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Sunt asociat intr-un srl cu 4 asociati, toti cu functia de administrator prin actul constitutiv, fiecare cu 25% actiuni. Datorita neintelegerilor ... (vezi toată discuția)