avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Scutire programator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Scutire programator

Buna ziua,

Scutirea de 16% pentru programatori, in cazul in care firma indeplineste regulile primirii ei, se acorda OBLIGATORIU angajatului sau o poate pastra si angajatorul si numai in urma unei negocieri se stabileste ?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:04, 30 August 2014
Impozitul de 16% pe salariu (de care programatorii pot fi scutiti) este un impozit suportat de salariat. Chiar daca angajatorul este cel care il retine de la salariat si il vireaza catre stat, el este tot un impozit datorat de salarait, pentru salariul pe care il incaseaza in Romania.
Cam la fel datoreaza firma impozit pe profitul pe care il realizeaza.

Prin urmare, impozitu fiid datorat de angajata, si scutirea de impozit revine tot salariatul. Altfel spus: salariatu e scutit de impozit, nu firma.

Nu vad cum ar putea firma "sa bage in buzunar" acest impozit neplatit la stat. El revine salriatului si daca ne uitam la un stat de plata.

In acets caz firma are avantajul indirect ca salariatul este mai motivat, respectiv poate avea un salariu de incadrare putin mai mic, pentru ca oricum nu se impoziteaza. Dar acesta este un beneficiu indirect.
Multumesc de informatii. Stiu ca unele firme pastreaza acei 16% si de aceea am intrebat
Revin cu o intrebare. Scutirea respectiva o pot lua personal, fara sa dau adeverinta de student/diploma celor de la firma ? Multumesc
Nu. Scutirea se acorda de catre firma, daca sunt indeplinite mai multe conditii atat de catre sallariat, cat si de catre unitate. Este exclus scutirea fara implicarea firmei, sau fara sa aveti un contract de munca.

Cititi va rog lege care o prevede, este forte scurta si clara:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire de impozit adi0l adi0l Buna ziua, Lucrez in IT (diploma de inginer Poli - Calculatoare) si as avea ceva intrebari legate de scutirea de impozit. Ideea este ca in momentul in care ... (vezi toată discuția)
Scutire la impozit, persoana cu handicap razvan2487 razvan2487 Buna ziua, sunt persoana cu handicap cu grad accentuat si de curand mi-am schimbat locul de munca. Pana acum beneficiam de scutirea la impozit, in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale mars_on_line mars_on_line Spuneti-mi va rog ce implica deducerile personale din salariu pt. intretinere copil si sotie .Mai exact ,este scutit angajatorul de plata unor taxe ? (vezi toată discuția)