avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de cadastru cu vecinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de cadastru cu vecinii

Buna ziua. In 1966 bunicii mei au cumparat o suprafata de teren intravilan de 990mp. Dupa masurarea cadastrala, vecinul din dreapta a scos tarusii, care indicau suprafata cumparata, mutand ambii tarusi aproximativ cu 1m; micsorand suprafata cu 50mp. Vecinu care a cauzat frauda, dupa ce bunicul meu i-a spus de fapta, l-a amenintat ca o sa aiba probleme daca nu lasa asa, bazandu-se pe faptul ca sotia era membra de partid si functionar pe linie politica. Anii au trecut, bunicii au platit impozit pe tot terenul fara sa foloseasca cei 50mp. Vecinul a murit si mostenirea vecinului revenind urmasilor. In 2009 a murit si bunicul. In 2010 s-a facut succesiunea dupa bunic, mostenitori fiind bunica, mama si unchiul.
In 2013 a murit mama, devenind mostenitor. Bunica doreste sa imparta cei 990mp mie si unchiului. In urma masuratorilor efectuate de catre topograf s-a constat ca in realitate exista cu 50mp mai putin. Topograful a adus inca doi ingineri de specialitate care au demostrat prin masuratori, noilor vecini (fiicele vecinului, vecinul avand 3 fete, una dintre ele locuind in dreapta lui din 1970), ca suprafata de 50mp se afla in proprietatea lor. Una dintre ele le-a despagubit pe celelalte 2 surori, intabuland suprafata cumparata 500mp in 2011. Cei 50 mp ai nostri au fost dusi pe cealalta proprietate a surorii din dreapta vecinului, ea avand in acte 250mp, in realitate avand 300mp.
Pentru solutionarea acestui litigiu care sunt pasii de parcurs? Pe cale amiabila am discutat cu cele doua fete a vecinului, dar nu sunt de acord. In instanta pe cine trebuie sa actionez, doar pe vecina unde se afla cei 50mp sau si pe cealalta sora? Sora cu 50mp ai nostri se afla dupa sora cu pamantul intabulat.
Inainte de a actiona in instanta as putea face o sesizare catre primarie? Bunicii mei platind impozit pe cei 50mp timp de 48 ani.

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 20:19, 28 August 2014
Sesizarea la primarie nu va ajuta.
Trebuie sa actioanti in judecata pentru granituire = stabilirea corecta a limieti dintre cele doua proprietati. Va veti judeca cu actualul proprietar al terenului pe care se afla cei 50 de mp pe care ii pretindeti (poate fi numai o sora, pot fi taote trei, nu am inteles prea bine).
Va recomand sa va gasiti un avocat care va va asista si reprezenta mai departe.
Sa fiti constient ca toate costurile de judecata pe care le veti face se vor imparti la 2 (jumate dvs., jumate partea adversa), si jumatatea dvs. nu o veti mai recupera de la nimeni.
In proces veti avea probabil de platit avocat, taxe de timbru, 1- 5 experti topometristi. Cel mai probabil veti avea judecata pe find si recurs + executare silta (unde sunt alte cheltuieli).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren fara proprietar van_allen78 van_allen78 In 1990 unchiul meu, O.T., a primit , cu legea 18,o supraf. de 10 ari teren cu titlu de proprietate, aferenti casei unde locuia.terenul era schitat de comisia ... (vezi toată discuția)
Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan-proprietar fara urmasi van_allen78 van_allen78 este vorba de un teren de 500 mp, care a apartinut unui unchi de strabunic care nu a avut urmasi.acesta ,pe nume P..V., a avut 2 frati-pe strabunicul meu si ... (vezi toată discuția)