avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... TERMEN ACORDARE LOCUINTA SOCIALA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

TERMEN ACORDARE LOCUINTA SOCIALA

Locuiesc in Bucuresti de peste 10 ani si in toata aceasta perioada jobul pe care l-am avut mi-a permis sa inchiriez o locuinta. Acum m-am inbolnavit mai precis am leucemie si o incadrare in gradul 2 de handicap. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Am dreptul de a obtine o locuinta sociala din fondul spatiului locativ?
2. Care este termenul legal in care primaria trebuie sa imi dea un raspuns?
3 Eventual imi puteti spune ce cai de atac am la dispozitie, stiut fiind ca acestea se obtin in urma unor "intrventii" pe care eu din punct de vedere material nu mi le permit?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:50, 29 August 2014
@ LEONY2003

1. Legea 114/1996
Art. 42. - Au acces la locuinţă socială, in vederea inchirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul caştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică in ultimul Buletin statistic anterior lunii in care se analizează cererea, precum şi anterior lunii in care se repartizează locuinţa.
....
Declaraţiile de venit, făcute cu nesinceritate, atrag răspunderea materială sau penală, după caz.

Art. 43. - Locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au in administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea, in condiţiile prevederilor prezentului capitol, şi de ele pot beneficia, in ordinea de prioritate stabilită potrivit legii, următoarele categorii de persoane: persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, tinerii care au varsta de pană la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au implinit varsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război, beneficiarii prevederilor Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ai prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu incepere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate in străinătate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, alte persoane sau familii indreptăţite.
....

Art. 48. - Nu pot beneficia de locuinţe sociale, potrivit prezentei legi, persoanele sau familiile care:
a) deţin in proprietate o locuinţă;
b) au instrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990;
c) au beneficiat de sprijinul statului in credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe;
d) deţin, in calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat.

2. Termenul de raspuns la o sesizare este de 30/45 de zile de la data inregistrarii petitiei, conform OG 27/2002.

3. Neraspunderea in termen la petitie presupune o actiune in contencios administrativ.
De asemenea, decizia de respingere a dosarului poate fi atacata in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta sociala Catalinaradu Catalinaradu Buna ziua! As avea o intrebare legata de locuinte sociale. Am primit in urma cu cativa ani o locuinta de la primarie, insa aceasta, nici atunci si nici acum nu ... (vezi toată discuția)
Locuinta sociala stefan_72 stefan_72 Buna ziua. Am o prietena care locuieste intr-o locuinta sociala in comuna 1 Decembrie. Locuinta sociala a dobandit-o in timpul casatoriei, iar contractul este ... (vezi toată discuția)
Coasigurat mihaela david mihaela david UN SALARIAT CARE ARE VENITUL BRUT MAI MARE DE 3000 LEI POATE LUA SOTUL/SOTIA CA SI COASIGURAT IN CAZUL CAND ACESTA NU ARE SERVICI? (vezi toată discuția)