avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Locuinta sociala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Locuinta sociala

Buna ziua! As avea o intrebare legata de locuinte sociale. Am primit in urma cu cativa ani o locuinta de la primarie, insa aceasta, nici atunci si nici acum nu corespunde atat din punct de vedere legal ( suprafata, conditii de locuit etc) cat si din punct de vedere al mediului ( este intr-o comunitate de rromi). Intrebarea mea este daca si cum pot solicita o alta locuinta. Mentionez ca am adresat primariei mai mult cereri in ultimi ani. Raspunsul a fost ca nu au si nu se mai poate sa solicit alta. Va multmesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Catalinaradu , utilizator 15:42, 7 Aprilie 2016
Nu sunt locuinte, sunt foarte multe cereri si probleme legate de locuintele sociale. Trebuie sa va multumiti cu aceea ,nu aveti posibilitatea schimbarii cu alta locuinta.
Va multumesc pentru raspuns! Locuinte sunt, stiu asta din surse sigure, numai ca se dau fie cu mita, fie pe "pile". Eu voiam sa stiu legal daca am dreptul de a solicita alta si in ce conditii. In teorie, orice persoana poate depune dosar de locuinta.
Titularul cererii pentru acordarea unei locuinte sociale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să fie major, în vârstă de până la 35 ani la data depunerii dosarului;
- să efectueze cererea de locuinţă numai individual şi în nume propriu;
- titularul cererii de locuinţă şi membrii familiei acestuia – soţ, soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe pentru tineri destinată închirierii, în localitatea în care solicită locuinţa;
- titularul cererii de locuinţă să îşi desfăşoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuinţele.
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns dar in exemplul dat de dvs. este vorba de locuintele acordate tinerilor casatoriti pana in 35 de ani si este vorba de orasul Voluntari. Din cate stiu, criteriile de acordare a locuintelor (fie ele sociale, pentru tinerii pana in 35 de ani sau prin ANL) se stabilesc prin hotarare la nivelul consiliului local, deci pot fi diferite in functie de localitate sau sector.
In plus, sa ma scuzati daca gresesc (nu am cunostinte juridice), din fraza " ... şi/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe pentru tineri destinată închirierii, în localitatea în care solicită locuinţa;" eu inteleg ca se poate solicita o alta locuinta sociala, dar nu in aceeasi localitate.
Conditiile de acordare sunt stabilite prin Legea 114/1996, si anume:
- au acces la locuinţă socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa.

- Locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea, în condiţiile prevederilor prezentului capitol, şi de ele pot beneficia, în ordinea de prioritate stabilită potrivit legii, următoarele categorii de persoane: persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război, beneficiarii prevederilor Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ai prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, alte persoane sau familii îndreptăţite.

- Nu pot beneficia de locuinţe sociale, potrivit prezentei legi, persoanele sau familiile care:
a) deţin în proprietate o locuinţă;
b) au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990;
c) au beneficiat de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe;
d) deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat.

Alte discuții în legătură

Termen acordare locuinta sociala LEONY2003 LEONY2003 Locuiesc in Bucuresti de peste 10 ani si in toata aceasta perioada jobul pe care l-am avut mi-a permis sa inchiriez o locuinta. Acum m-am inbolnavit mai precis ... (vezi toată discuția)
Locuinta sociala stefan_72 stefan_72 Buna ziua. Am o prietena care locuieste intr-o locuinta sociala in comuna 1 Decembrie. Locuinta sociala a dobandit-o in timpul casatoriei, iar contractul este ... (vezi toată discuția)
Caz social si anl-uri Ioanamra Ioanamra Buna ziua. As dori sa stiu ce trebuie sa fac sa obtin o casa sociala de la primarie si ce criterii trebuie sa indeplinesc. Multumesc. (vezi toată discuția)