avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pt minor in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pt minor in afara casatoriei

Buna ziua,
am un copil de 1 an, facut impreuna cu partenerul meu de viata. Nu suntem casatoriti, locuim impreuna si copilul a fost recunoscut de el inca de la nastere si deci ii poarte si numele.
Problema este urmatoarea, si anume ca el nu prea se implica in cheltuielile ce tin de copil cu mai nimic. Nu hainute, nu scutece, nu nimic
Recunosc ca eu am un salariu mai bun, dar totusi as avea anumite asteptari si de la el ca tata, de aceea va intreb pot cere pensie alimentara pt copil, astfel incat sa il oblig sa contribuie cu o suma minima la cresterea minorului?
Stiu ca pensia se acorda in caz de divort al parintilor, dar daca noi nu suntem casaasatoriti si locuim la aceeaai adresa, se poate asa ceva, si care ar fi proceflura de urmat?
Va.multumesc !



Da, desigur că puteți solicita plata unei pensii de întreținere pentru minor, chiar dacă nu sunteți căsătoriți.Este vorba despre un drept al minorului.Puteți încerca fie calea amiabilă, apelând la procedura medierii, fie calea unei acțiuni civile.
Va multumesc pt raspuns.
Insa cum nu e dornic sa mearga la mediator, probabil va trebui sa rezolvam in instanta.
Care ar fi procedura aici, si costurile din partea mea?
Va multumesc anticipat, nu am mai avut treaba cu legile pana acum asa ca sunt complet paralela :">:-/
Cheltuielile de judecata le vei recupera de la el dupa terminarea procesului, poti sa-ti angajezi avocat. E important sa fie angajat sau sa aiba venituri in acte ca sa poti sa-l executi pt pensie si cheltuieli de judecata. Daca n-are venituri e mai greu dar si atunci poti face plangere penala pt abandon de familie si poate de frica dosarului penal va plati.
Formulati actiune pe calea careia solicitati stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului in functie de venitul realizat de catre parat ( daca tatal este angajat cu forme legale) si indicati angajatorul si sediul acestuia pentru comunicarea veniturilor paratului prin intermediul instantei.
Pensia poate fi stabilita pana la maxim 25 % din venitul net realizat de catre tata ( daca acesta este singurul minor aflat in intretinere) , de la data introducerii actiunii si pana la implinirea varstei de 18 ani.
Actiunea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati si se timbreaza cu 20.00 lei.
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.


"ART. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile."
Recomanda

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere minori timpuriu timpuriu dintr-o relatie de concubinaj au rezultat doi copii , aceasta relatie s-a stricat si copii au ramas la mama , cand isi aduce aminte ii mai viziteaza si tata-l ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)