avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare definitiva imposibila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare definitiva imposibila

Buna ziua.Tatal meu este pensionat din 1994 avand gradul 2 accentuat si are 18 ani de munca.Are handicap ivit din 1966(nu are plamanul stang).Abia in 1994 i s-a acordat gradul de handicap,cu toate ca handicapul este trecut si pe biletul de externare din '66.Nu este inregistrat cu microb TBC.
An de an este chemat la comisie si i se refuza pensionarea definitiva sub orice forma, totodata fiind supus unor diferite analize ce ai afecteaza sanatatea.Tot an de an capacitatea pulmonara dreapta(singura) scade foarte mult,momentan fiind la 34%.Ce poate face pentru a se pensiona definitiv? Nimeni nu il baga in seama cu nimic.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vlad_rosko , utilizator 18:43, 30 August 2014
Spuneti luna si anul nasterii tatalui dvs.
Data este 15.03.1956
1. - Pentru un barbat nascut in martie 1956 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
- Tata dvs. indeplineste varsta standard de pensionare la 15 martie 2021.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

3. Daca medicii considera ca nu este afectata ireversibil capacitatea de munca atunci va trebui sa astepte pana cand implineste 65 de ani si incepand cu aceasta data nu va mai fi supus revizuirii medicale.

4. Daca considerati ca aveti dreptate apelati la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca si solicitati o reverificare a stadiului de invaliditate.
Multumesc foarte mult.Sper sa rezolvam problema la Institut.
Tata are trecut aceasta indicatie (invaliditate afecteaza ireversibil capacitatea de munca)trecuta pe biletul de externare din spital din 1966. Sa inteleg ca Art.79(1)a, nu ai da dreptul la o revizie medicala.Stau si ma gandesc ,care ar fi urmatorul pas in cazul acesta.

Alte discuții în legătură

Pensionar de invaliditate gradul 3; nerevizuibil dani3445 dani3445 Buna,am si eu o intrebare ,va rog,sint pensionar pe caz de boala de 14 ani ,Am 40 de ani,Avind in vedere ca boala pe care o am e netratabila,nu pot sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensie nerevizuibila romeoiorgu romeoiorgu in ce situatie un pensionar cu gradul III de invaliditate revizuibil, poate fi trecut ca nerevizuibil? (vezi toată discuția)
Revizuire pensie de invaliditate bună ziua! am fost pensionată pe caz de invaliditate în noiembrie ... tataitu88 tataitu88 Bună ziua! Am fost pensionată pe caz de invaliditate în noiembrie 2020 (operată - sector, cancer de sân). Am 60 de ani, cu o vechime în muncă de 35 ani ... (vezi toată discuția)