avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Revizuire pensie de invaliditate Bună ziua! Am fost ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Revizuire pensie de invaliditate Bună ziua! Am fost pensionată pe caz de invaliditate în noiembrie ...

Bună ziua!
Am fost pensionată pe caz de invaliditate în noiembrie 2020 (operată - sector, cancer de sân). Am 60 de ani, cu o vechime în muncă de 35 ani și 4 luni. Știu că pot fi pensionată la limită de vârstă în ianuarie 2025. În noiembrie anul acesta ar trebui să depun dosarul de revizuire.
Întrebari
- îl mai depun dacă în Legea 263/2010 art. 79, litera c, prevede că persoanele care au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionării de invaliditate?
- este posibil să îmi fie ridicat dreptul pensiei de invaliditate sau trecută la un alt grad de handicap?
- pot ieși la pensie anticipat (nu am vârsta) și cu cât se diminuează aceasta?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:46, 8 August 2022
Legea 263/2010
Art.79
(1) Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situațiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă.
-De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta, nu la cea anticipata sau anticipata partiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata aramcos aramcos Pensia de invaliditate de gr3 se transforma automat in pensie de vechime cu 5 ani inainte de varsta de pensionare . Pot sa fiu asigurat intr-un alt sistem ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie de limita de varsta mariaindre mariaindre Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca sotul meu in virsta de 61 ani(25.01.1954) in prezent in pensie de boala are posibilitatea de a beneficia de nerevizuire la ... (vezi toată discuția)
Modalitate trecere de la pensie de invaliditate ii la pensie pentru limita de varsta. Data nasterii martie 1953. Beneficiar de pensie de invaliditate gr II din noiembrie 2007. La implinirea varstei standard de pensionare se poate trece la pensie ... (vezi toată discuția)