avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie nerevizuibila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie nerevizuibila

in ce situatie un pensionar cu gradul III de invaliditate revizuibil, poate fi trecut ca nerevizuibil?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:45, 2 Mai 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

2. Precizati:
- daca este vorba de un barbat sau o femeie;
- luna si anul nasterii;
- ce stagiu de cotizare aveti pana la pensionarea de invaliditate.
femeie 54 ani stagiu de cotizare realizat 32 ani si 4 luni. aprilie 1961
1. Pentru o femeie nascuta in aprilie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 1 luna iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Deoarece ati realizat stagiul complet de cotizare, la varsta de 57 de ani, in aprilie 2018, puteti solicita sa nu mai fiti supusa revizuirii medicale (v. lit.c din art.79 din lege, arata de mine mai sus).

3. De la pensia de invaliditate se poate trece numai la pensia pentru limita de varsta, la varsta de 62 de ani, in aprilie 2023.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie conform legii nr. 263/2010 marii_48 marii_48 data nasterii : 09.10.1958 stagiu de cotizare : 30 ani si 2 luni din august 2008 si in prezent pensie de invaliditate gr.III , Intrebare : - la ce ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie de limita de varsta mariaindre mariaindre Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca sotul meu in virsta de 61 ani(25.01.1954) in prezent in pensie de boala are posibilitatea de a beneficia de nerevizuire la ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate nerevizuibila padurariucornel padurariucornel Buna ziua. Tatal meu este nascut pe data de 29.05.1951. Are 32 ani si 6 luni lucrati efectiv cu carnet de munca. Beneficiaza de pensie de invaliditate, gradul ... (vezi toată discuția)