avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate nerevizuibila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate nerevizuibila

Buna ziua. Tatal meu este nascut pe data de 29.05.1951. Are 32 ani si 6 luni lucrati efectiv cu carnet de munca. Beneficiaza de pensie de invaliditate, gradul III, cu revizuire anuala, din noiembrie 2004. In luna noiembrie 2011, comisia de expertiza a decis mentinerea in gradul III de invaliditate, cu revizuire in 2012, spunandu-i-se ca nu are stagiu de cotizare complet..
As dori sa aflu daca tatal meu nu mai este supus revizuirii conf. prevederilor art. 79, alin1, lit.c, din Legea 263/2010 deoarece art. 49 alin.1, lit. a se prevede faptul ca perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate se asimileaza stagiului de cotizare, care in acest caz ar fi de 39 ani si 6 luni, in total.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:56, 24 Decembrie 2011
Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este stagiu asimilat si de ea se va tine cont,doar la trecerea la pensie de limita de varsta.
Am citit pareri pro si contra pentru acest lucru. M-ar ajuta o baza legala care sa sprijine afirmatiile facute. Va multumesc pentru raspuns
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...

Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
...

2. Asadar:
- perioada de pensie de invaliditate este perioada necontributiva la pensie, este perioada asimilata, de aceea ea nu este stagiu de cotizare la pensie;
- din pensie de invaliditate se poate trece numai la pensie de limita de varsta, adica atunci cand tatal dvs. va implini 65 de ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensia de invaliditate gradul iii bellefille bellefille Perioada de pensionare medicala grad III se considera vechime?Adica anii de pensionare completeteaza stagiul necesar pentru pensionarea definitiva si cum?Cate ... (vezi toată discuția)
Pensie baciuflorentina baciuflorentina sotul meu are varsta de 53 de ani si este pensionat gr II fara drept de munca. vrem sa stim daca perioada de pensionare pt invaliditate, se considera vechime ... (vezi toată discuția)
Pensie gradul 3 - vechime simona.elisa simona.elisa Buna ziua , Mama mea a suferit un accident vascular si in prezent beneficiaza de pensie de boala -gradul III. Constituie vechime gradul III? multumesc frumos (vezi toată discuția)