Am fost angajata la o firma pe periada de proba, dupa care din data de 16.06.2014 am semnat contract de munca pe perioada nedeterminata. Astazi mi s-a comunicat ca desi sunt multumiti de activitatea mea, nu corespund profilului lor, si trebuie sa ne despartim. Nu mi s-a comunicat nioci in scris decizia de desfacere si nici nu am primit preavizul de 20 zile , prevazut in contract. V arog sa-mi spuneti ce pot sa fac legal in acesta situatie?
Va multumesc
1. Art.31 alin.3 C.mun. - Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
2. Asadar,in cazul incetarii c.i.m.pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba nu se acorda preaviz.
3. De asemenea, puteti sesiza instanta de judecata daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.
Daca noul contract nu prevede perioada de proba, atunci nu puteti folosi dispozitiile art. 31 pentru incetarea raporturilor de munca printr-o notificare nemotivata.
De altfel, este putin probabil sa aveti inserata si in nou contrat clauza privind perioada de proba, deoarece art. 32 din Codul muncii stabileste unicitatea perioadei de proba: "Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase."
Dupa cum ati prezentat situatia, avem de a face cu acelasi contract de munca, caruia i s-a modificat (posibil prin act aditional) durata: din durata determinata, in durata nederminata. In acest caz, fara nicio discutie, nu putem vorbi de o noua perioada de proba.
Daca angajatorul nu v-a respectat preavizul, atunci decizia de incetare a CIM (nu stim pe ce motiv!) poate fi contestata la Tribunal in vederea anularii acesteia.
Totusi in practica judiciara s-a decis ca :
"Neacordarea integrală a acestuia nu duce la nulitatea concedierii ci doar dă dreptul salariatului căruia nu i s-a acordat integral preavizul cuvenit, de a obţine în justiţie obligarea angajatorului la acordarea integrală a preavizului, cu drepturi corespunzătoare.
(Hotararea nr. 1503/R din data 2009-09-29, pronuntata de Curtea de Apel Targu Mures)"