avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cm. Nedeterminata suspendat cu art. 31 alin. 3 din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cm. Nedeterminata suspendat cu art. 31 alin. 3 din codul muncii

Am și eu o nelămurire. În ianuarie 2019 a fost desființat departamentul de vânzări în care lucram, prin urmare am fost toți concediați. La finalul preavizului de 30 de zile, mai exact cu o zi înainte am fost angajat în alt departament cu contract pe perioadă nedeterminată. Acum, la 30 de zile am fost notificat că mi se suspendă contractul nou fara preaviz , doar cu o notificare. Cât este de legal? Mă poate lamuri cineva? Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:15, 14 Martie 2019
1. Art.31 alin.3 C.mun. nu este temei de suspendare, ci de incetare a c.i.m. (referitor la titlu topicului)

Codul Muncii
art.31
....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

2. Ce se mentioneaza in acea notificare ?
În notificare mi se comunică încetarea contractului din 11.03 ( la împlinirea unei luni de la contractul nou) și că pot contesta decizia la Tribunal.
Vă mulțumesc.

Cornel Vasile a scris:

1. Art.31 alin.3 C.mun. nu este temei de suspendare, ci de incetare a c.i.m. (referitor la titlu topicului)

Codul Muncii
art.31
....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

2. Ce se mentioneaza in acea notificare ?

Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
miroxana, utilizator
"Conform art. 31 alin. (41) din Codul muncii - in prezent, art.31 alin.3 Codul Muncii - , pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Prin urmare, perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el. Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand inteleg sa iasa unilateral din contract in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz. Astfel, prevalandu-se de existenta clauzei de dezicere, angajatorul concediaza pe salariat fara o motivare anume si fara preaviz, insa notificarea, comunicata de catre angajator angajatului, trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta „ad validitatem”. "
(Hotararea nr. 1034 din 9.05.2008, pronuntata de Curtea de Apel TIMISOARA)

Intr-adevar,puteti sesiza instanta de judecata - Tribunalul in raza caruia domiciliati - daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba - cim buz_oianu buz_oianu Am avut un CIM pe perioada determinata de 3 luni, la finalul caruia am semnat un nou contract pe perioada nedeterminata in care se stipula si o perioada de ... (vezi toată discuția)
Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba banu20 banu20 in perioada de proba poti sa-ti dai demisia fara preaviz? (vezi toată discuția)