avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patronul m-a dat afara fara motiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patronul m-a dat afara fara motiv

joi 28 august intr-o discutie telefonica,fara nici un motiv expus,patronul m-a injurat,a folosit cuvinte urate si mi-a spus sa nu mai vin la servici....atunci am depus cerere de co dar nu vrea sa o aprobe si ma obliga sa imi dau demisia...am 58 de ani iar de 13 ani lucrez la el fiind destul de apreciat,neavand abateri,sunt manager de transport ,am dus pe umeri raspundere mare avand parc de peste 45 de autovehicule si mari si mici ...nu stiu cum trebuie sa procedez daca nu isi revine la o solutie amiabila,pt ca nici directorii nu pot sa intervina pt mine ,cunoscandu-l si fiindu-le frica pt scaunul lor...imi e teama de zile nemotivate si de alte lucruri pe care stiu ca le poate folosi impotriva mea cum a mai facut si cu altii ....multumesc !









Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 2 Septembrie 2014
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti la dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Aveti dreptul de a nu demisiona.
N-are decat sa va desfaca contractul de munca.
Veti avea dreptul sa contestati in instanta.
Mergeti la serviciu atata timp cat nu aveti desfacut contractul de munca deoarece in caz contrar va avea motive sa va desfaca contractul de munca.
Continuati sa mergeti la serviciu, pana vi se va comunica o decizie scrisa de incetare a contractului individual de munca.
Daca nu vreti, nu va poate obliga nimeni sa va dati demisia; angajatorul poate sa inceteze contractul de munca din initiativa sa, situatie in care puteti sa primiti indemnizatie de somaj.
Atentie la toate documentele pentru care vi se solicita semnatura - cititi cu atentie tot ce vi se prezinta si nu semnati daca vi se pare ceva suspect.
Puteti consulta un avocat.
ina dimitriu a scris:

... angajatorul poate sa inceteze contractul de munca din initiativa sa, situatie in care puteti sa primiti indemnizatie de somaj.
....


Nu toate situatiile pot duce la posibilitatea de a beneficia de indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dat afara de la locul de munca! bbyRo bbyRo Va salut. In data de 04 12 2015 am fost sunat de catre administratorul(boss-ul) firmei unde lucrez sa imi zica sa merg in cealalta locatie(sunt 2)sa-mi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)