avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicarea masinilor parcate neregulamentar poate fi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar poate fi considerata furt?

Buna ziua,

Vineri seara cu greu am gasit un loc unde am putut lasa masina. Am oprit chiar in dreptul indicatorului "oprirea interzisa" ,in fata altor 20 de masini, intr-un loc unde de fapt riveranii parcheaza de ani de zile, in ciuda acestui indicator si ca urmare a lipsei de locuri de parcare in zona. Ne-am asigurat ca nu am blocat nimic,circulatia nici atat.A doua zi dupa- amiaza,am constat ca masina disparuse, masinile celelalte erau la locul lor(cea din spate era exact aceeasi din ziua precedenta, o dubita ). Am anuntat Politia , care ne-a indrumat catre firma de ridicat masini si Directia de furturi...Am gasit-o!Masina fusese ridicata pentru ca parcasem neregulamentar...Am platit taxa de "recuperare"(!) si am ramas cu senzatia ca ceva nu a fost in regula: de ce numai masina noastra a fost ridicata, cand in situatia aceasta se aflau mai multe masini? Intrucat nu constituiam un obstacol pentru circulatie, de ce nu au blocat doar rotile sau mai simplu de ce nu au trimis acasa o amenda? De ce taxa este atat de mare?Nu trebuia si ea corelata cu venitul minim din Romania? Faceam comparatie cu situatia romanilor ajunsi in concediu in Bulgaria, carora li s-a furat masina si si-au rascumparat-o prin mijlocirea politiei locale.Firmele acestea de ridicare a masinilor pare a fi o astfel de metoda legalizata in Romania.

Am cautat pe internet si am aflat ca
primaria sectorului 6 la fel ca si celelalte primarii ale Bucurestiului prin H.C.L.S.6 nr 3 / 12.02.2008 a autorizat o firma sa ridice masinile parcate neregulamentar .

Intrebarea mea este daca aceasta hotarare nu intra in contradictie cu prevederile Codului Penal? Ridicarea masinii, ce e drept parcate neregulamentar, nu poate fi considerata furt?

Taxa platita acelei firmei mai poate fi recuperata, in conditiile in care masina a fost ridicata abuziv, intrucat nu constituia un obstacol pentru circulatia publica?

Scuzati-ma pentru prezentarea atat de detaliata.Va multumesc pentru raspunsuri,

Georgiana

Cel mai recent răspuns: coco1 , utilizator 22:27, 29 Octombrie 2009
Ca sa raspund direct la subiect, actiunea firmelor nu poate fi calificata furt din pacate , cel putin in acceptiunea codului penal. In art . 208 C.pen. textul legal mentioneaza ca: Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu ;la 12 ani. Practica judiciara si doctrina sustin unanim ca activitatea de "luare" a bunului trebuie sa fie una ilicita/ilegala dar in speta Primaria a actionat in baza unui drept "legal" instituit prin HCL 3/2008. Alt aspect care arata lipsa elementelor constitutive ale infractiunii ar fi ca furtul este o infractiune de scop, iar cel care ia bunul trebuie sa urmareasca precis acest scop calificat de lege de "a si-l insusi pe nedrept" dar nu se poate spune ca intentia directa a Firmei care a ridicat autoturismul este de a si-l insusi
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati, sunt socata inca...
Mi-au ridicat masina din fata blocului meu. Mai exact era parcata la sfarsitul blocului (este un bloc lung cu multe scari) si ea era parcata la 7 metri aproximativ inainte de trecerea de pietoni. Mentionez ca nu era nici un semn de parcare interzisa, doar semnul acela pe jos cum ca urmeaza si un drum la dreapta spun eu, desi ar putea fi interpretat sa zicem si ca asa ceva, dar nu sunt sigura ca este asa...va rog sa ma ajutati, eu parchez intotd. regulamentar si mi se pare nedrept...Ce pot face?
Multumesc anticipat, Liliana Jalba
Intr-adevar ridicarea masinilor nu poate fi consideratata furt. In schimb refuzul de a restitui autovehiculul ar putea intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredere prevazuta de art. 213 C. pen.

Mentionez ca si mie mi-a fost ridicata masina din sectorul 6. Cred ca toata aceasta operatiune reprezinta o jecmaneala a firmei care se ocupa de ridicari in "cardasie" cu primaria (incluzand aici si politia comunitara) si politia. Acum o sa va prezint sirul evenimentelor pana la recuperarea masinii.

Am ramas peste noapte la un prieten si am parcat masina in fata blocului. Dimineata masina nu mai era. Am sunat la nr. de la ridicari si mi-au confirmat ca masina a fost luata de ei in acea dimineata. Dupa cateva ore "m-am prezentat la sediul firmei respective", impreuna cu un prieten. In sediu mi-a fost permis accesul doar mie, agentul de la politia comunitara spunandu-mi ca "asa se face".
In sediu am discutat cu un agent mi-a cerut talonul masinii, permisul de conducere, si buletinul.( daca in ceea ce priveste buletinul totul este in ordine, talonul si permisul nu avea niciun drept sa mi-l ceara, dumnealui nefiind un agent de la politia rutiera. I-am spus acest lucru dar mi-a zis ca daca nu i le dau nu primesc masina- asa ca i le-am dat). Apoi l-am intrebat cum fac sa-mi iau masina. Mi-a zis ca platesc 5 mil la caserie si apoi merg in parcare cu chitanta si imi iau masina. I-am spus ca refuz sa platesc cei 5 mil si ca imi vreau masina. El a zis ca daca nu platesc nu iau masina. L-am intrebat daca mi-au sechetrat masina si a zis ca nu. Atunci i-am zis ca e masina mea si ca el nu are niciun drept sa mi-o tina. A refuzat in continuare si a invocat hotararea consilului local.
Pt ca am vazut ca asa nu rezolv nimic am mers la politie, mai exact la sectia 21 care are sediul in str. dezrobirii. I-am prezentat ofiterului de serviciu situatia si i-am spus ca vreau sa fac o plangere penala impotriva lor pt savarsirea infractiunii de abuz de incredere. El a incercat sa fie "dragut" si mi-a explicat ca nu are rost, ca nu o sa am castig de cauza, ca au incercat si ei si ca firma are "o armata de avocati" care or sa m nimiceasca, ca pot fi acuzat de calomnie. I-am explicat acestuia ca imi asum consecintele dar insist sa fac aceasta plangere, moment in care el a zis ca refuza sa o primeasca. I-am explicat in continuare ca nu poate sa refuze primirea unei cereri constitutia, si celelalte legi ale acestei tari , pe care nu le mai insir acum obligandu-l sa-mi primeasca aceasta plangere. El a refuzat in continuare si mi-a zis ca e treaba mea si ca nu am decat sa-l reclam, ca el a facut 2 facultati si stie el, dupa care a invocat iar acea hotarare de consiliu. I-am explicat ca aceasta hotarare nu poate fi aplicata intrucat codul rutier nu prevede ceva de genul asta, si fiind un act normativ cu putere de lege are o forta juridica superioara unei hotarari de consiliu local. S-a uitat la mine cu o privire nedumerita si mi-a zis ca pot sa-i zic orice ca el nu-mi primeste cererea.

Am mers inapoi la parcul de ridicari unde am platit cei 5 mil. si mi-am luat masina.

Ca urmare am hotarat sa fac o plangere penala firmei care se ocupa de ridicari, agentilor de politia comunitara si ofiterului de serviciu de la sectia 21 pentru savarsirea infractiunii de abuz de incredere, iar politistilor si pt infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Totodata voi contesta procesul verbal de contraventie si voi introduce o actiune intemeiata, inca nush sigur, pe imbogatirea fara justa cauza sau poate pe raspunderea civila delictuala(inca nu am analizat posibilitatile). Totodata voi adresa o petitie si institutiei avocatului poporului in care voi prezenta situatia si voi ataca si in contencios hotararea consiliului local.

Acum imi cer scuze pt modul cum am redactat acest mesaj, am fost grabit si in continuare sunt foarte nervos pt ceea ce mi s-a intamplat.

Si ca o completare, in hot. consiliului local se prevede ca ridicarea si toate celelalte se vor face in baza procesului verbal intocmit de politia rutiera. Problema e ca cel putin in cazul meu acel proces verbal nu exista. Acesta a fost si motivul pt care mi-au cerut cei de la comunitara talonul si permisul de conducere
@Cont sters90444
Impartasesc punctul de vedere al dlui.av.S.Ene cu privire la imposibilitatea de a se formula planegere penala pentru furt ,in cazul ridicarii masinilor stationate neregulamentar de catre operatorii primariilor.
Lipseste in mod vadit caracterul ilicit al faptei,pentru ca aceste firme actioneaza in baza unei legi emise de o autoritate locala si sub girul si autoritatea Politiei Locale care le insoteste.
Cred ca ar trebui sa consultati la Arhiva Judecatoriei sectorului 6 o serie de contestatii admise pe incalcarea legii de catre aceste organe.
Problema e ca nu putem consulta dosarele din arhiva incat nu suntem parti in acele dosare. Iar in jurindex s-au publicat pana acum doar hotararile curtilor de apel.

Si ca o completare la status, tot Montesquieu a spus ca cine detine puterea are tendinta naturala de a abuza de ea

Alte discuții în legătură

Ridicari autoturisme. pot castiga plangerile contraventionale? cristianstefanescu cristianstefanescu Buna ziua Astazi 2 masini mi-au fost ridicate, a mea si a pritenei mele, pe motiv de parcare pe trotuar in sectorul 6 pe str. Calea Apeductului in ... (vezi toată discuția)
Competente politie, dispozitie ridicare auto titiC titiC am si eu 2 intrebari: 1] cine are dreptul de a dispune ridicarea autoturismelor de pe carosabil,politia locala,comunitara sau cea rutiera? 2] agentul ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto, amenda, puncte penalizare Blackmoon Blackmoon Buna seara, Am urmatoarea problema:mi s a ridicat autoturismul pe motiv ca nu am asigurat cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor...bun, am platit sa mi ... (vezi toată discuția)