avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota majorata in partaj e posibil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota majorata in partaj e posibil?

O familie cu un baiat. Tatal decedeaza, dupa care baiatul major doreste sa faca partajul. Avand mai multe afaceri, doreste sa imparta averea ramasa de pe urma tatalui decedat.
Mama nu doreste sa-i lase nimic, si l-a amenintat ca fiind ea femeie de afaceri, averea ramasa de la tatal baiatului mort, nu este de jumatate din tot. Ca ea ar avea o cota de 90% din toata afacerea, si ca baiatul si mama, vor imparti doar restul de 10%.

Este posibil asa ceva, sa se ceara o cota majorata in timpul unui partaj, ca sa ramana o cota mai mica la sotul care a decedat si astfel sa se imparta intre sotie si baiat, doar o parte f. mica din avere de 10%?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 09:18, 3 Septembrie 2014
Da, poate cere 90%.
ESTE insa greu de dovedit.
Depinde si ce dovezi are.
Deci se poata intr-un partaj, ca sotul supravietuitor sa nu fie de acord cu impartirea a 50% din avere ca si mostenire, pentru ca el a contribuit si a adunat 90%.
Urmand ca intre copii si sotul supravietuitor sa se imparta doar 10%.

Multumesc de raspuns. E perfect ca e posibil asa ceva.
De putut se poate insa ar fi bine sa mearga sa consulte un avocat pentru a vedea sansele concrete in raport de probe.Daca deschide aiurea procesul si pierde achitabsi taxa de timbru si avocatul partii adverse.De acea ar fi mult mai economic sa consulte un avocat mai inainte de a deschide procesul pentru o analiza concreta de caz si pe baza de inscrisuri.Astfel de procese au un grad ridicat de dificultate...
Daca ia 90% doar 10% va forma masa succesorala.
Se poate solicita si 100% in instanta.
Adica cei 50% prezumati ai sotului defunct.

Se pot intelege si la notar amiabil fara proces as zice eu desi nu stiu ce opinie ar avea notarii.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Doamna poate sa ceara orice . Poate obtine doar ceea ce ii apartine de drept , ceea ce poate dovedi prin documente , participare , asociere , venituri etc in functie de cum s-au dobandit bunurile .
Teoretic , in cazul regimului de bunuri comune , dupa decesul sotului , ii revine 1/2 , partea sa , plus 1/4 din cealalta jumatate , a sotului , restul fiind al fiului , dupa tatal sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea ? swann_cta swann_cta Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune adrianateo adrianateo Buna ziua! As dori sa stiu ce, cota parte are un parinte care este in viata si cei patru copii dupa decedarea mamei, cat costa sa deschizi succesiunea, cine o ... (vezi toată discuția)
Bună ziua , o cunostinta de a mea întreabă. bună grup , tatăl ... TrixiBea TrixiBea Bună ziua , o cunostinta de a mea întreabă. Bună grup , tatăl meu a decedat din cauza unei boli. Casa în care am crescut cu frații mei împreună este ... (vezi toată discuția)