avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

Buna ziua,

Stiti cumva daca se poate cumpara de la Tribunal Hotararea Judecatoreasca Definitiva?
Hotararile Judecatoresti publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa de la ONRC pot fi considerate documente justificative in contabilitate pentru deductibilitatea chelltuieli cu neincasarea unui client incert?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 01:34, 7 Septembrie 2014
Incercati sa fiti mai clara. Vrei sa obtineti de la instanta o hotarare definitiva intr-un dosar in care sunteti parte? In cazul in care aceasta este intrebarea, hotararea va este comunicata, iar in cazul in care nu ati intrat in posesia ei puteti solicita de la registratura sectiei o copie a acesteia.
Nu puteti folosii in contabilitate, hotarari judecatoresti publicate in BPI, hotararri pronuntate in alte cauze decat in cele in care sunteti parte.
Mediere-HTA a scris:
Incercati sa fiti mai clara.

A fost suficient de clara, intrebarea se refera la chestiuni de contabilitate si deductibilitate fiscala.

Daca creanta nu se mai poate incasa din cauza falimentului clientului, scoaterea din activ a creantei se va inregistra cu ajutorul contulu 654 „Pierderi din creante si debitori diversi”.
Astfel cum prevede art. 138 lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
Asadar, cu privire la creantele neincasate, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.


[ link extern ]

Da, folositi Hotararea judecatoreasca definitive publicata in Buletinul insolventelor.
Multumesc pentru raspuns trandafir2 !
Eu am vazut ca Hotararile Judecatoresti publicate de Tribunal sunt investite si legalizate de acesta, adica apare o stampila pe fiecare pagina si o stampila si o semnatura a grefierului iar, cele publicate in Buletinul procedurilor de insolventa nu au nici-o stampila si semnatura.
In stituatia asta nedumerirea mea era daca Hotararea din Buletinul procedurilor de insolventa are aceasi "valoare" in contabilitate ca cea de la Tribunal.
Da, sunt "investite si legalizate", dar pentru cei care au calitate procesuala, dar dvs. nu aveti aceasta calitate (si nu puteti legal, la tribunal, intra in posesia hotararii) astfel incat nu exista decat doua variante: ori va da beneficiarul (falimentarul) dvs. o copie de pe hotararea lui, ori intrati in posesia ei din publicatia "publica" numita Buletinul insolventelor. Parerea mea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva si impozit pe profit de la firme falimentare mihai.xyz mihai.xyz Ma ajutati, va rog, cu un raspuns: recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile ... (vezi toată discuția)
Tva la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa Anca T. Anca T. Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)