avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea pedepsei aplicate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea pedepsei aplicate

Buna ziua!Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza pentru o reabilitare in cazul incheierii perioadei de supraveghere pentru o pedeapsa cu suspendare.As dori sa stiu daca in acest caz cazierul devine curat.Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:48, 11 Septembrie 2014
REABILITAREA este o cauză generală de încetare a consecinţelor juridice (decăderi, interdicţii, incapacităţi) ce decurg dintr-o condamnare, dând posibilitate foştilor condamnaţi să se integreze şi pe plan juridic în societate. ~ de drept - reabilitare care operează automat, ope legis, în cazul condamnărilor la amendă sau la pedepse cu închisoarea de durată redusă indicate expres prin normele juridice, dacă în interiorul unei anumit termen condamnatul nu a săvârşit nici o altă infracţiune. ~ judecătorească - reabilitare pronunţată de instanţa de judecată la cererea celui interesat, în cazurile în care nu operează reabilitarea de drept. Reabilitarea judecătorească poate fi pronunţată numai după trecerea anumitor termene, la care se adaugă o fracţiune din durata pedepsei pronunţate. Ca şi în cazul reabilitării de drept, termenele pentru reabilitarea judecătorească se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris, ori de la data actului de graţiere totală sau a restului de pedeapsă. Pentru admiterea cererii de reabilitare judecătorească se cere ca cel condamnat: să nu fi suferit o nouă condamnare; să aibă asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, ori să aibă vârsta de a fi pensionat sau să fie incapabil de muncă; să fi avut o bună conduită; să fi achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare. Reabilitarea judecătorească nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care infractorul a fost scos în urma condamnării, nici rechemarea în cadrele permanente ale forţelor armate sau redarea gradului militar pierdut. De asemenea, reabilitarea judecătorească nu are efect asupra măsurilor de siguranţă, cu excepţia interzicerii de a se afla în anumite localităţi şi a interdicţiei de a reveni în locuinţa familiei pe o perioadă determinată. în caz de respingere a cererii de reabilitare judecătorească nu se poate face o nouă cerere decât după un termen legal stabilit. Reabilitarea judecătorească se anulează dacă după acordarea ei se descoperă că cel reabilitat mai suferise o altă condamnare, care dacă ar fi fost cunoscută, ar fi condus la respingerea cererii de reabilitare.

REABILITAREA, este o cauză care înlătură consecinţele condamnării şi care dă dreptul persoanei condamnate de a fi repusă în folosinţa drepturilor de care a fost lipsită. Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Reabilitarea poate fi de drept şi judecătorească.
1.Daca ati fost condamnat la o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere ( cu aplicarea disp. art.86 ind.1 din vechiul cod penal) si inlauntrul termenului de incercare nu ati savarsit o alta infractiune si nici nu s-a pronuntat revocarea executarii pedepsei in baza art.86 ind.4, dupa expirarea termenului de incercare, veti fi reabilitat. de drept ( art.86 ind.6 c.pen).
2.Daca ati fost condamnat la o pedepsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ( cu aplicarea disp.art 81 c.pen. din vechiul cod penal) si inlauntrul termenului de incercare nu ati savarsit o alta infractiune si nici nu s-a pronuntat revocarea executarii pedepsei in baza art.83 si 84 c.pen., dupa expirarea termenului de incercare, veti fi reabilitat. de drept ( art.86 c.pen.)
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca indepliniti conditiile aratate de textul de lege, dupa expirarea termenului de incercare, solicitati eliberarea unui cazier judiciar, iar in masura in care pedeapsa figureaza inca in cazier, aveti posibilitatea sa solicitati instantei de judecata sa constate intervenirea reabilitarii de drept.
In cazul in care instanta de judecata a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei, reabilitarea, institutie care inlatura interdictiile si decaderile ce decurg din condamnare , este una de drept.


Prin urmare, dupa implinirea termenului de incercare, compus din pedeapsa efectiv aplicata, la care se adauga doi ani, sunt reabilitat de drept, cazierul dumneavoastra nu trebuie sa mai cuprinda nicio mentiune cu privire la sanctiunea penala aplicata.


Daca ,insa, nu este indepartata mentiunea , reabilitarea de drept poate fi constata pe cale judecatoreasca.
.
In cazul suspendarii sub supraveghere, dupa scurgerea termenului de incercare, sunteti reabilitat de drept,

( nu trebuie sa fi savarsit vreo infractiune intentionata in termenul de incercare ).
Este! in concluzie reabilitarea intervine:rofl:
Multumesc pentru raspunsuri.Doresc sa stiu unde trebuie sa fac demersurile pentru reabilitare,unde sa ma interesez si ce documente imi trebuie.

Alte discuții în legătură

Reabilitarea in cazul unei pedepse cu suspendarea executarii sub supraveghere victorn victorn am primit inchisoare cu suspendare 10 luni!si perioada de supraveghere de 3 ani si 10 luni! cand se poate cere reabilitarea s-au mai bine zis stergerea ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept - conditii pellyx31 pellyx31 Buna ziua, am fost condamnat cu suspendare sub supraveghere , a trecut termenul de incercare in 2010 si eu inca mai am cazier de ce? in 2010 am deschis proces ... (vezi toată discuția)