Buna ziua,
Locuiesc cu parintii la casa, proprietate personala a acestora, locuinta construita de parintii mei pe un teren primit de zestre de la parintii mamei.
In prezent accesul se face pe o carare care pe alocuri depaseste latimea de un metru. In rest aceasta este delimitata de garduri si vegetatie care face accesul greu. Nu se poate face accesul cu altceva doar cu piciorul. Mentionez ca acest drum precum si celelalte proprietati fac parte din terenul lasat mostenire de bunici fratilor mamei mele.
Ne este foarte greu sa folosim acest drum atata timp cat nu poate fi accesat cu masina sau cu un atelaj avand in vedere faptul ca cei care detin proprietatile din imediata apropiere a acestui drum sustin ca drumul e proprietatea lor si nu ne lasa sa latim drumul pentru a ne putea folosi locuinta asa cum ar trebui. Suntem nevoiti sa transportam totul pe targa si asa fiind foarte greu dat fiind faptul ca drumul este foarte ingust si ca sa ne fie si mai "usor" au uns si gardul cu vaselina iar cainii ne stropesc si scuipa prin gard.
As avea nevoie de cateva raspunsuri la urmatoarele intrebari;
1. Exista o lege care reglementeaza accesul la proprietatea privata?
2. Care ar fi aceasta lege?
3. Ce latime minima si maxima ar trebui sa aiba un astfel de drum tinand cont ca este greu accesibi?
4. Cum putem sa obtinem o hotarare judecatoreasca pentru a putea lati acest drum in vederea accesarii lui cu masina si alte atelaje?
5. Ce alte sfaturi ne puteti da pentru a nu ne fi stingherit dreptul la libera circulatie si accesul la proprietatea privata?
Va multumesc,
Daniel
Legislatia dispune astfel cu privire la latimea caii de acces:
4.11.- Construcţii de locuinţe
4.11.1. - Pentru locuinţe unifamiliale cu acces şi lot propriu se vor asigura:
- accese carosabile pentru locatari;
- acces carosabil pentru colectarea deşeurilor menajere şi pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
- alei (semi)carosabile în interiorul zonelor parcelate, cu o lungime de maximum 25 m vor avea o lăţime de minimum 3,5 m, iar pentru cele cu lungimi mai mari de 25 m vor fi prevăzute supralărgiri de depăşire şi suprafeţe pentru manevre de întoarcere;
- în cazul unei parcelări pe două rânduri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locală (fundături):
- cele cu o lungime de 30 m - o singură bandă de 3,5 m lăţime;
- cele cu o lungime de maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel puţin pe o latură şi supralărgiri pentru manevre de întoarcere la capăt.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul dumneaoastra. In ce lege se regasesc aceste prevederi si care este calea legala de rezolvare a acestei situatii?
Va multumesc,
Daniel