Pe un teren de 4 ha, exista un titlu de proprietate (L18/1991), din 1992, avand 3 coproprietari: A (2ha), B+C (2ha). Persoana A doreste sa obtina un act de proprietate numai in numele sau si am inteles ca asta se cheama "iesire din indiviziune". Dintre ceilalti 2 coproprietari, numai unul mai este in viata (iar succesorii sai nu au facut succesiunea si nici nu au chef sa faca ceva), iar celalalt nu este de gasit (sau daca s-ar gasi, nu se va prezenta la notariate sau tribunale). In principiu toate lumea este de acord ca trebuie sa se faca odata si aceasta imparteala, insa, in afara de mine (persoana A), nimeni nu este dispus sa puna aceasta dorinta in practica si sa isi asume costurile. Cam astea ar fi datele problemei.
Am inteles ca, pentru a iesi din indiviziune (art. 728 c.civ., nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune), trebuie sa depun o cerere la tribunalul de care apartine terenul.
Poate cineva sa imi indice un model de astfel de cerere?
Stie cineva cam care ar fi costurile unei astfel de cereri?
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013. Actul normativ contine prevederi care se aplica din 2014.
Art. 5. - (1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna - 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive - 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.
De ce omiteti posibilitatea medierii, taxata cu numai 1/2 din taxa mentionata, (1,5% valoare bunului coindiviz).Avantajul este si ca mediatorul este mai "mobil", putand sa faca vizite personale la toti cei implicati, realizand o negociere separata cu fiecare, lucru imposibil la un notar care nu poate face decat convocari generale si obligatorii, sedintele fiind invalidata de orice lipsa.
Dintre ceilalti 2 coproprietari, numai unul mai este in viata (iar succesorii sai nu au facut succesiunea si nici nu au chef sa faca ceva), iar celalalt nu este de gasit (sau daca s-ar gasi, nu se va prezenta la notariate sau tribunale).
Din acest motiv nu se ajunge la mediere. Si oricum doar medierea nu foloseste la nimic, tot la tribunal se ajunge.