avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren arabil, iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren arabil, iesire din indiviziune

Buna ziua,

Pe un teren de 4 ha, exista un titlu de proprietate (L18/1991), din 1992, avand 3 coproprietari: A (2ha), B+C (2ha). Persoana A doreste sa obtina un act de proprietate numai in numele sau si am inteles ca asta se cheama "iesire din indiviziune". Dintre ceilalti 2 coproprietari, numai unul mai este in viata (iar succesorii sai nu au facut succesiunea si nici nu au chef sa faca ceva), iar celalalt nu este de gasit (sau daca s-ar gasi, nu se va prezenta la notariate sau tribunale). In principiu toate lumea este de acord ca trebuie sa se faca odata si aceasta imparteala, insa, in afara de mine (persoana A), nimeni nu este dispus sa puna aceasta dorinta in practica si sa isi asume costurile. Cam astea ar fi datele problemei.

Am inteles ca, pentru a iesi din indiviziune (art. 728 c.civ., nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune), trebuie sa depun o cerere la tribunalul de care apartine terenul.

Poate cineva sa imi indice un model de astfel de cerere?
Stie cineva cam care ar fi costurile unei astfel de cereri?

Multumesc mult,
A.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 17:23, 7 Septembrie 2014
Actiunea se taxeaza la valoarea terenului.Exista si optiunea unui partaj necontencios(la notar)
La valoarea terenului ... normal. 1%, 2% ... Cat?

La notar din cate stiu se fac acte intre vii. Un proprietar este decedat. Celalalt nu se va prezenta. Deci la notar nu se poate face nimic.
OUG nr. 80/2013 - taxele judiciare de timbru

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013. Actul normativ contine prevederi care se aplica din 2014.


Art. 5. - (1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna - 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive - 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.
De ce omiteti posibilitatea medierii, taxata cu numai 1/2 din taxa mentionata, (1,5% valoare bunului coindiviz).Avantajul este si ca mediatorul este mai "mobil", putand sa faca vizite personale la toti cei implicati, realizand o negociere separata cu fiecare, lucru imposibil la un notar care nu poate face decat convocari generale si obligatorii, sedintele fiind invalidata de orice lipsa.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
nucu$, utilizator
Lucican2010 a scris:

Dintre ceilalti 2 coproprietari, numai unul mai este in viata (iar succesorii sai nu au facut succesiunea si nici nu au chef sa faca ceva), iar celalalt nu este de gasit (sau daca s-ar gasi, nu se va prezenta la notariate sau tribunale).


Din acest motiv nu se ajunge la mediere. Si oricum doar medierea nu foloseste la nimic, tot la tribunal se ajunge.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pentru iesirea din indiviziune teren arabil vetamihai vetamihai Buna ziua. Pe un titlu de proprietate sunt 4 persoane. In 2014 am cerut prin instanta iesirea din indiviziune pentru care m-i s-a cerut o taxa de timbru de ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doineamariana doineamariana Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune viorel77 viorel77 Cu, estimeaza instanta valoarea unui hectar teren arabil extravilan fara expertiza? Cum se calculeaza taxa de succesiune in instanta? (vezi toată discuția)