avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere din motive proprii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere din motive proprii

am fost angajata in cimpul muncii un an in urma,dupa o saptamina lucrata din proriile motive am fost nevoita sa ma concediez,angajatorul mi-a spus ca suma achitata pentru serviciile mele o sa fie disponibila peste ceva timp,a trecut un an si uite ca sunt sunata de catre sectretara ca sa vin si sa scriu cerere de eliberare abia acum,iar banii mi se vor restitui deasemenea mai tirziu,a trecut ceva timp dar iarasi nici un raspuns.As vrea sa ma informez cum sa procedez corect ,pentru a-mi apara drepturile ca muncitor si cu cum as putea cere fostului angajator compensatie pentru nerespectarea procedurei de concediere si achitare la timp...
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:09, 2 Septembrie 2014
Doamna, din ceea ce relatati, nu este clar ce s-a intamplat.
1. Din ce motiv s-a decis concedierea si cand (luna an)?
2. Ati cerut dvs. concedierea?
3. Inainte de concediere cat ati lucrat?
4. Dupa presupusa concediere, ati primit vreun act de orice fal?
5. Dupa concediere v-ati mai dus sa lucrati?
6. V-ati dus sa scrieti cerere de eliberare (apropo, eliberarea nu inseamna mai nimic in relatiile de munca, ar fi trebuit sa fie ceva gen incetare contract sau demisie). Cand a fost asta (luna, an)?
1. Concedierea a fost din motiv propriu(necompetenta angajatorui si prestarea serviciilor neprevazute conform contractului de munca)am fost angajata in perioada de vara,luna iunie2013(eram angajata ca consultant vinzator la piata de mobila dar eram nevoita sa fiu si hamal si spalatoreasa )
2. Eu singura am cerut concediere.
3. Inainte de concediere am lucrat o saptamina,7zile.
4. Dupa concediere nu am primit nici un act,absolut nimic,am fost doar anuntata ca peste ceva timp o sa fiu chemata pentru am ridica suma cuvenita dupa recalcule.
5. Dupa concediere nu am mai fost integrata in cimpul muncii pina in prezent.
6. Am fost sunata recent,19august 2014dupa un an de zile ca trebuie sa scriu cerere de demisie,tot in aceeasi zi19.08.2014 am scris cererea la secretariat,dupa care mau anuntat ca plata pentru servicii o sa fie recalculata si peste ceva timp o sa fiu anuntata,insa nu am mai primit nici un apel.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
Boris123, utilizator
Boris123 a scris:

1. Concedierea a fost din motiv propriu(necompetenta angajatorui si prestarea serviciilor neprevazute conform contractului de munca)am fost angajata in perioada de vara,luna iunie2013(eram angajata ca consultant vinzator la piata de mobila dar eram nevoita sa fiu si hamal si spalatoreasa )
2. Eu singura am cerut concediere.

Nu exista "eu am cerut concedierea ". Cand angajatorul renunta la angajat se numeste ca-l concediaza. Cand angajatul renunta sa mai lucreze pentru angajator se cheama ca-si da demisia. Mai important decat banii ce vi se cuvin pt 7 zile de munca (intuiesc ca nu-s f multi) e sa va lamuriti care a fost statutul dumneavoastra in tot acest timp :ati figurat ca angajat la acea societate pana acum?S-au platit contributii pentru dumneavoastra la asigurari in tot acest timp?
Din ce relatati imi pare ca dumneavoastra nu ati indeplinit procedura. Cand va hotarati ca renuntati la un loc de munca trebuie sa depuneti demisia imediat.. nu dupa un an.
Contactati din nou angajatorul ca sa va dea decizia de incetare a contractului din baza demisiei pe care ati depus-o in august anul acesta si sa va dea salariul pentru acea saptamana.

Dupa parerea mea, nu aveti ce sa cereti acum de la acel angajator, pentru ca:
- a trecut foarte mult timp
- dvs, trebuia sa va dati demisia atunci in 2013 (adica sa plecati dvs. ca nu se indeplineau conditiile din contract), nu sa cereti concedierea. Conecdierea = incetarea raportului de munca din intiativa unitati. cand este din initiativa salariatuui se numeste demisie.
- dupa ce v-ati date demisia, trebuia sa va asigurati ca se inregistreaza (adica sa v- dati in scirs si sa primiti numar de inregistrare sau macar semnatura de inregistrare) si ca vi se desface contractul de munca (si primiti o adeverinta de vechime).
- pentru ca nu v-ati dat demisia iar unitatea n-o fi avut chef sau n-o fi stiut cum sa faca o concediere, contractul dvs. a ramas asa, neicheiat, vreme de un an. Nu cred ca pentru asta sa fie neapaat vina unitatii, si oricum nu vad ce daune doriti sa cereti cand oricum nu inteleg ce ati pierdut. Plata pe acest an in care nu ati lucrat nu o puteti cere, tocmai pentru ca nu ati lucrat.
Din punctul meu de vedere, nu aveti cesa reprosati legal unitatii pentru ca nu a avut loc nici o procedura de concediere. Dvs. ati cerut ceva ce nu exista si nu se poate aproba de catre unitate "concedierea pentru motive proprii" (nu stiu de unde ati scos-o, asa ceva nu exista in nici o lege si in nici o practica). Dupa care nu ati mai dat pe la locul de munca vreme de un an (in care normal ar fi fost sa fiti pontata ca absent nemotivat).
Si daca ar fi avut loc o concediere in 2013, aceea se putea contesta in 30 de zile de cand ati primit decizia de concediere. Or nici n-ati primit ecizie, dar nici nu v-ati mai dus la munca, greu de spus ca ati fost data afara nelegal.

Cu privire la salarii, faceti o cerere scrisa catre unitate in care cereti salariul pentru perioada lucrata in ... - ... 2013, decizia de incetare a contractului si adeverinta de vechime de la laocul de munca pentru periada lucrata, cu mentiunea ca daca nu le primit va veti adresa organelor in drept. Depuneti cererea cu numar de inregistrare la firma si asteptati 30 de zile.
Daca nu va raspund in 30 de zile, faceti pla ngere la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare preaviz Lipi Lipi In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor sarlota sarlota Am fost data afara incepand cu data de 01.12.2009 Lucrez in domeniul farmaceutic. As putea sa mai stau daca intru in concediu medical? (vezi toată discuția)
Am fost fortata sa imi dau demisia, ce ma sfatuiti sa fac? vasilicalaura vasilicalaura Pe data de 15.02.2010 firma Kaufland am fost fortata sa imi dau demisia.Nu mi s-a dat posibilitatea sa ma disculp orice ziceam faceau in asa fel de era tot ... (vezi toată discuția)