avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Speta-actiune in constatarea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Speta-actiune in constatarea paternitatii

Copil nascut in 1974 in urma unei relatii extraconjugale recunoscut de sotul mamei la nastere.Tatal biologic presteaza intretinere sporadica in timp ce mama ascunde de copil si sot acest fapt inclusiv adevarul despre cine este tatal copilului.In 2007 mama moare.In 2009 tatal adoptiv afla de la o cunostinta comuna adevarul si raceste relatiile cu fiica.Copilul doreste o recunoastere a paternitatii din partea tatalui biologic.Mentionez ca tatal biologic are dubla cetatenie roman/german.Sunt interesat sa aflu ce cai de solutionare favorabile exista in favoarea copilului,conditii de admisibilitate,lege aplicabila.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Stefan021 , utilizator 21:20, 3 Septembrie 2014
Art. 424 NCC:

Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.

Art. 425 NCC

1. Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
2. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.
3. Acţiunea în stabilirea paternităţii poate fi pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.

Art. 427

Termenul de prescripţie

1 Dreptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.


Nu poate fi vb de stabilirea paternitatii pana nu se inlatura prezumtia de paternitate, cat copilul are deja un tata, nu se poate stabili filiatia fata de altul... problema e cu prescriptia tagadei, calitatea procesuala a copilului data fiind data nasterii..
Oricum ar fi, nu i se aplica noul cod.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Problema: În acest context, se pune întrebarea dacă, un copil născut anterior datei de 08.11.2007, mai poate introduce, acum, cu succes o acţiune în stabilirea paternităţii, fără ca demersul să fie paralizat de o eventuală excepţie a prescripţiei dreptului material la acţiune.Ma refer la Decizie nr. 1345/2008 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familie
Pana sa actioneze in stabilirea paternitatii are de trecut printr-o tagada de paternitate pt ca actualmente are un tata, nu poate avea doi.
aum300 a scris:

Problema: În acest context, se pune întrebarea dacă, un copil născut anterior datei de 08.11.2007, mai poate introduce, acum, cu succes o acţiune în stabilirea paternităţii, fără ca demersul să fie paralizat de o eventuală excepţie a prescripţiei dreptului material la acţiune.Ma refer la Decizie nr. 1345/2008 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familie


Din punctul meu de vedere orice prescriptie prevazute de orice lege romana in cazuri de paternitate este neconstitutionala si poate fi atacat la CCR sau chiar la ECHR

Va dau un exemplu (este o anumita speta care nu se refera strict la cazul mentionat de userul Aum300)

Roman vs Finlanda (29-04-2013)

The applicant, Mirja Anneli Röman, is a Finnish national, born in 1954, who lives in Vantaa (Finland). She was born out of wedlock. Relying in particular on Article 8 (right to respect for private and family life) of the European Convention on Human Rights, she complained of the impossibility to have her biological father’s paternity legally established due to a five-year time-limit imposed by national law for establishing the paternity of children born before the entry into force of the new Paternity Act on 1 October 1976. Violation of Article 8 Just satisfaction: EUR 6,000 (non-pecuniary damage) and EUR 4,000 (costs and expenses).

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2014
Stefan021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie cedo inadmisibila. intrebari ContSters240009 ContSters240009 Buna seara, Tocmai am primit decizia CEDO privind cererea depusa de parintii mei, in legatura cu incalcarea art. 6 alin. 1 din Conventie, respectiv durata ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea prin avocat la cedo este obligatorie ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. va rog lamuriti-ma in privinta unei chestiuni... Daca o persoana a sesizat CEDO pentru ca i s-au incalcat drepturile omului, dar doreste sa se ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii in engleza?! camiha camiha Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de prestari servicii( pentru elaborarea unui plan de afaceri) in limba engleza? Va multumesc! (vezi toată discuția)