avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere in penal
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere in penal

ca sa obtin suspendarea judecatii pe baza unui contract de mediere e de ajuns daca merg la un mediator si fac cu el un contract sau trebuie sa semneze si partrea vatamata?
Judecata se poate suspenda, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.
ar fi raiul infractorilor sa fie cum ziceti dv

semnati contr cu mediatorul sa cheme partea vatamata la mediere in eventualitatea incheierii unui acord de mediere intre dv si partea vatamata;
partea vatamata tb sa fie prezenta si de acord cu acordul;
tb sa va intelegeti/impacati cu partea vatamata nu cu mediatorul;
partea vatamata nu-i obligata sa se prezinte, chiar daca e invitata de mediator;
Contractul de mediere se încheie între victimă, inculpat, persoana vătămată și mediator.În temeiul încheierii contractului de mediere judecata poate fi suspendată, pentru o perioadă de 3 luni, timp în care părțile trebuie să rezolve problemele și să ajungă la un acord de mediere. Dacă se ajunge la un acord, acesta va fi prezentat judecătorului , care va lua act de el .Acordul va produce efecte diferite, în funcție de anumite aspecte, stări, situații, circumstanțe cu privire la faptă și la făptuitor, respectiv fie încetarea procesului penal, fie aplicarea unei pedepse mai blânde, fie renunțarea la aplicarea unei pedespe ori amânarea aplicării unei pedepse.În toate cazurile, acordul de mediere va ajuta la obținerea unei situații mai bune pentru inculpat.
judecata poate fi suspendata....facultativ sau obligatoriu? depinde de judecator?
intreb fiindca art 367. care se refera la suspendarea judecatii scrie altfel,in mod AFIRMATIV,in mod obligatoriu.....(deci scie asa....suspendarea se DISPUNE si atentie nu asa ca se poate dispune.... Art. 367 -Suspendarea judecăţii

(3) Suspendarea judecăţii se dispune şi pe perioada desfăşurării procedurii de mediere, potrivit legii.

(6) Procesul penal se reia din oficiu de îndată ce inculpatul poate participa la judecată sau la încheierea procedurii de mediere, potrivit legii.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2014
puncuskaa, utilizator
Sigur că legea ar trebui să aibă o greutate mai mare decât voința judecătorului. De aceea consider că, la prezentarea unui contract de mediere, părților trebuie să li se acorde timpul necesar ajungerii la un acord de mdiere.

Alte discuții în legătură

Suspendare proces pt 3 luni pe baza unui contract de mediere puncuskaa puncuskaa unde gasesc textul de lege care prevede ca un proces penal se poate amana max.3 luni cu prezentarea unui contract de mediere? (vezi toată discuția)
Suspendarea judecatii in baza contractului de mediere puncuskaa puncuskaa se suspenda judecata cu prezentarea unui contract de mediere? acel contract trebuie sa fie incheiat intre inculpat si mediator si pe urma acordul de mediere ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta-suspendarea procesului cu prezentarea unui contract de mediere puncuskaa puncuskaa prezentarea contractului de mediere suspenda procesul penal.....exista precedent? sau eventual o incetare pe baza acordului de mediere? va multumesc (vezi toată discuția)