avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despagubire in caz de accident la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despagubire in caz de accident la locul de munca

Buna seara,as dori sa va rog daca puteti sa imi spuneti daca si cat se poate cere despagubire in cazul unui accident la locul de munca,in conditiile in care la angajare nu s-a semnat sau facut in nici un fel protectia muncii si in timpul orelor de lucru echipamentul de protectie a fost inexistent, pentru ca firma nu il asigura, pentru ca nu are,si in urma accidentului a rezultat o fractura deschisa multipla a tibiei.Spitalizarea a fost de 1 luna si un pic apoi urmeaza tratamentul acasa si recuperarea propriu zisa.
Cel mai recent răspuns: ana_1991 , utilizator 02:22, 4 Septembrie 2014
In conformitate cu prevederile art.1387 C.civ. - Vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii :
(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane, despăgubirea trebuie să cuprindă, în condiţiile Art. 1388 şi 1.389, după caz, echivalentul câştigului din muncă de care cel păgubit a fost lipsit sau pe care este împiedicat să îl dobândească, prin efectul pierderii sau reducerii capacităţii sale de muncă. În afară de aceasta, despăgubirea trebuie să acopere cheltuielile de îngrijire medicală şi, dacă va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viaţă ale celui păgubit, precum şi orice alte prejudicii materiale.
(2) Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă se acordă, ţinându-se seama şi de sporirea nevoilor de viaţă ale celui prejudiciat, sub formă de prestaţii băneşti periodice. La cererea victimei, instanţa va putea acorda despăgubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale.
(3) În toate cazurile, instanţa va putea acorda celui păgubit o despăgubire provizorie pentru acoperirea nevoilor urgente.


Art. 1388 C.civ. - Stabilirea pierderii şi a nerealizării câştigului din muncă
(1) Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă se va stabili pe baza venitului mediu lunar net din muncă al celui păgubit din ultimul an înainte de pierderea sau reducerea capacităţii sale de muncă ori, în lipsă, pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza, ţinându-se seama de calificarea profesională pe care o avea sau ar fi avut-o la terminarea pregătirii pe care era în curs să o primească.
(2) Cu toate acestea, dacă cel păgubit face dovada posibilităţii obţinerii unui venit din muncă mai mare în baza unui contract încheiat în ultimul an, iar acesta nu a fost pus în executare, se va ţine seama în stabilirea despăgubirii de aceste venituri.
(3) Dacă cel păgubit nu avea o calificare profesională şi nici nu era în curs să o primească, despăgubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie.


Va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soția a fost lovita pe trecerea de pietoni de către un șofer. ... cashparai cashparai Soția a fost lovita pe trecerea de pietoni de către un șofer. A suferit o fractura la picior. Trebuie sa stea cu el în ghips 30 de zile + perioada de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier în timpul serviciului, cu urmări multiple pentru mine: nimeni nu s-a interesat de soarta mea, cum trebuie să procedez ca vinovații să plătească? cocoranum cocoranum Buna ziua,sunt victima unui accident de circulatie ,eu fiind pasager spate stg.in masina de serviu,accidentul avand loc in drum spre servicu.Masina a fost ... (vezi toată discuția)
Despagubiri accident de munca Corrina001 Corrina001 Stiu ca legea muncii prevede in caz de AM, indiferent de cine este vinovat, ca firma este obligata la plata unor salarii compensatorii pt victima cat si pt ... (vezi toată discuția)