avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare medicala

Sotul meu beneficiaza de ajutor social . Eu nu lucrez nu am surse de vanit si nici ajutor social . La casa de sanatate mi s-a apus ca nu pot fi coasigurata la sanatate la sotul meu . Trebuie sa platesc .Daca nu am niciun venit si traim din ajutorul social al sotului de unde sa platesc ? Chiar nu se poate sa fiu coasigurat? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:30, 4 Septembrie 2014
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...

b) tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizeazã venituri din muncã sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
...

(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre urmãtoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
...

g) persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

2. - Daca sotul este beneficiar al ajutorului social este asigurat la sanatate.
- Dvs., sotia lui, sunteti in intretinerea sotului.
- Ca urmare puteti sa fiti coasigurata la sanatate a sotului dvs., pe perioada cat beneficiaza de ajutor social.

3. - Luati legatura din nou ca Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si aratati textele de lege si sa vedem ca va mai raspunde.
- Daca raspunsul este tot negativ sa cereti sa vi se arate textele de lege care sa confirme raspunsul negativ.

4. Este posibil sa fiti asigurata la sanatate deoarece faceti parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social.
- Tot CJAS trebuie sa va lamureasca si in aceasta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor social ninasave ninasave Daca sotul meu beneficiaza de ajutor social si este asigurat la sanatate pot fi si eu ,sotia lui ,asigurata ? Pana in luna aprilie am fost asigurata cand am ... (vezi toată discuția)
Coasigurare pentru fiica mea de 25 de ani Venusiana Venusiana Fiica mea a licrat 5 ani si din luna mai ac nu lucreaza. Eu sunt pensionara si mama ei. In ce conditii o pot trece sa fie coasigurat .Si ce trebuie sa fac ??? (vezi toată discuția)
Calitatea de coasigurat Laurxif Laurxif conform legii 56 de luare de persoane in intretinere, am luat in intretinere pe langa copii si pe socrul meu. dar mi se spune ca nu pot sa-l trec ca si ... (vezi toată discuția)