avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare la limita de varsta si vechime completa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare la limita de varsta si vechime completa

Buna ziua,
Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand cu aceasta data?
Daca solicit printr-o cerere pensionarea la data de 30.11.2009, angajatorul trebuie sa nu -mi desfaca CIM ,pana la data emiterii deciziei de pensionare?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:53, 25 Mai 2009
1. daca nu solicitati pensionarea, angajatorul va poate pensiona.
2. daca solicitati pensionarea, angajatorul are dreptul de a va descafe CIm la data primirii deciziei emise de CNPAS
Multumesc pentru raspuns
Din Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
...
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;

Trebuie sa aveti in vedere si dispozitiile art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000, legea-cadru in domeniul pensiilor, dispozitii potrivit carora "asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc

Alte discuții în legătură

Se poate pensiona? danares1 danares1 Am un angajat cu urmatoarele date: data nasterii :15.12.1949 stagiu de cotizare 29 ani si 5 luni ( din care 1 an 4 luni si 21 zile stagiul militar, in ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie juli_21 juli_21 buna ziua, Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)