Buna ziua,
Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand cu aceasta data?
Daca solicit printr-o cerere pensionarea la data de 30.11.2009, angajatorul trebuie sa nu -mi desfaca CIM ,pana la data emiterii deciziei de pensionare?
Multumesc
1. daca nu solicitati pensionarea, angajatorul va poate pensiona.
2. daca solicitati pensionarea, angajatorul are dreptul de a va descafe CIm la data primirii deciziei emise de CNPAS
Din Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
...
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
Trebuie sa aveti in vedere si dispozitiile art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000, legea-cadru in domeniul pensiilor, dispozitii potrivit carora "asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului."
Se poate pensiona?
danares1
Am un angajat cu urmatoarele date: data nasterii :15.12.1949
stagiu de cotizare 29 ani si 5 luni ( din care 1 an 4 luni si 21 zile stagiul militar, in ... (vezi toată discuția)
Pensie
juli_21
buna ziua,
Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)