avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Scutire plata impozit (16%) pentru programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Scutire plata impozit (16%) pentru programatori

Buna ziua,

Firma la care lucrez nu imi acorda scutirea de impozit pentru programatori, desi se indeplinesc toate conditiile stipulate in lege:

- sunt programator si creez programe pentru calculator
- postul face parte dintr-un departament specializat in informatica
- diploma de licenta este eligibila conform anexei
- angajatorul a realizat profit de cel putin 10.000 dolari anual pentru fiecare scutit

Motivul invocat de firma pentru refuzul acestui drept este ca departamentul in care lucrez este intern si nu prezinta balantele care sa ateste un profit de 10.000 dolari anual, fiind vorba de o companie multinationala, iar upper managementul fiind bazat in Statele Unite. Totusi, cred ca firma nu actioneaza conform legii, tinand cont ca angajatorul, per total, este cel care trebuie sa declare profitul de 10000 dolari, legea nepomenind nimic de departamente si structura interna care ar trebui sa genereze un profit direct.

Imi puteti spune, va rog, daca am o baza juridica solida pentru a contesta decizia lor, eventual in instanta?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioana-Loredana , utilizator 11:26, 6 Septembrie 2014
Buna seara,

"angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare deprograme pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit)."

Mai sus aveti prezentata una din conditiile obligatorii pentru a beneficia de aceasta scutire. Verificati daca angajatorul dvs a creat programe de calculator pe care le-a comercializat pe baza de contract, iar dumneavoastra faceti parte din organigrama departamentului care se ocupa de crearea acestor programe.
Buna ziua,

Angajatorul meu a creat programe de calculator si le-a comercializat pe baza de contract. Asa cum am scris si mai sus, eu fac parte dintr-un departament intern de dezvoltare de programe, ceea ce inseamna ca, in mod concret, produsul la care lucrez eu nu este inregistrat ca generator direct de profit. Totusi, tinand cont ca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile:

- postul pe care sunt angajata "corespunde listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa nr. 1;"
- "postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare"
- am o "diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată(...), având înscrisă una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestez efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;"
- "angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.",

convingerea mea este ca ar trebui sa pot beneficia de aceasta scutire. In lege nu se stipuleaza nicaieri ca exact programul la care lucrez eu trebuie sa aduca acel venit anual de minim 10.000 dolari, iar angajatorul meu poate face dovada unui profit mult mai mare de atat din comercializarea programelor pentru calculator.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 1479/2013 popyray popyray Se aplica ordinul si la angajatii primariilor care intrunesc conditiile respective mai putin aceea cu profit? (vezi toată discuția)
Scutire plata impozit pe venit din salariu Flavian1 Flavian1 Buna ziua! Sunt angajat al unei fabrici de hartie igienico-sanitara, hartie pentru carton si carton ondulat. Postul creat pentru mine a fost acela de inginer ... (vezi toată discuția)
Scutirea de impozit pentru programatori Stoiadenisa Stoiadenisa Buna ziua, Am urmatoarea speta: - o persoana aplica pentru un post de Inginer de sistem in informatica. La angajare aduce o adeverinta de la facultate ... (vezi toată discuția)