avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar alcool la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar alcool la volan

Buna ziua !
In primul rand , scuze daca a mai fost postata aceasta intrebare , dar nu am reusit sa o gasesc .
In Noiembrie , 2011 am facut un accident ( fara victime , fara depunere plangere , fara despagubiri <cred ca a reparat-o pe casco> ) . Aveam alcool 1,45 la prima recoltare de sange , 1,3 la a doua (singura victima am fost eu , daca e relevant) .
In decembrie am primit acea foaie , cum ca permisul meu este anulat ( din data de 11 Decembrie / 2011 ) . Nu am avut bani pentru un avocat , deci am lasat lucruri sa mearga de la sine . De atunci si pana in prezent , dosarul meu inca este la Politia Rutiera ( inca nu a ajuns la procuror ) , ofiterul care se ocupa de caz , scuzandu-se in diferite feluri (am stat 1 an si jumatate sa caute un martor <taximetrist> pe care inca nu l-a gasit) + diverse alte motive (s-a schimbat legislatia , s-a schimbat procurorul , noul procuror este in concediu samd.) Intrebarea/ grija mea este urmatoarea : tinand cont ca a trecut destul de mult timp si dosarul meu (probabil) este plin de praf printr-un sertar , are rost sa ma "agit" pe la rutiera , sau exista o perioada dupa care dosarul se anuleaza ? (auzisem din diverse surse ca dupa 5 ani , dosarul se "sterge" , sau ceva de genul)
Va multumesc !
Ma mira faptul ca dosarul penal se mai afla la procuror, dar permisul de conducere vi s-a anulat. Dupa stiinta mea, anularea permisului de conducere se face pe baza unei hotarari judecatoresti definitive. S-a modificat cumva procedura dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala?
Permisul a fost anulat.

Aveţi posibilitatea să redobândiţi dreptul de a conduce autovehicule, respectiv să obţineţi un nou permis de conducere.

Numai în situaţia în care fostul titular al permisului de conducere îndeplineşte una din condiţiile art. 116, alin.1, lit. a,b,c,d menţionate mai jos, atunci acesta poate solicita aprobarea prezentării la examen în vedere redobândirii permisului de conducere, pentru toate categoriile avute anterior. Astfel, pentru redobândirea permisului de conducere care a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:

-- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

-- a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

-- interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Nu aveti domnule permisul anulat din moment ce dosarul este inca in cercetare.
Intr-adevar termenul de prescripţie a răspunderii penale in cazul infractiunii savarsite de dvs este de 5 ani, dar cursul acestui termen s-a întrerupt cu siguranta si atunci va trebui sa va raportati eventual la prescriptia speciala care este de 10 ani. Prin urmare va recomand inainte sa va ganditi la prescriptie, sa va interesati si sa va ocupati de dosar.
Multumesc pentru promptitudine .
In ce sens s-a intrerupt ? Ultima oara cand am fost la politie (acum 1 luna si jumatate maxim) dosarul era in punctul in care am scris mai sus .
Imi este frica sa nu ma "aventurez" pe la rutiera si sa ma trezesc ca trebuie sa mai astept inca vreo 3-4 ani , pe langa astia 3 care au trecut deja ..
Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză si după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis cosmin311 cosmin311 Buna ziua! Acum 2 ani am avut un accident rutier in care mi-a murit mama si mi-a facut dosar penal pentru ucidere din culpa si mi-a retinut permisul. Pe ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis mirc94 mirc94 Salut! In august am fost prins cu o alcoolemie de 1.70 in sange, la volan. Datorita circumstantelor si faptului ca nu am avut niciun antecedent, am primit ... (vezi toată discuția)
Anularea permisului pepetm pepetm Buna ziua e prima data cand scriu pe un forum asa ca nu stiu cum fuctioneaza oricum intrebarea mea este: in 2014 am fost oprit in trafic si testat cu aparatu ... (vezi toată discuția)