avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte terenul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte terenul?

Tata decedeaza in 1995 si lasa un teren(pe numele tatalui si al mamei)-urmasi la mostenire mama si 2 fice (x si y).Fiica y renunta la succesiunea tatalui, si in certificat de mostenitor sunt doar mama si fiica x. In 2003 mama si fiica x, schimba legal cu hotarire de la organele statului, titlul de proprietate doar pe numele mamei(1/1), fara anularea certificatului de mostenitor. Mama decedeaza in 2013,iar cele 2 fiice x si y , accepta succesiunea.
Intrebarea mea este: cum se va impartii acest teren fiind doar pe numele mamei de1/1,?
Se tine cont si de certificatul de mostenitor de pa urma tatalui?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: gabriella222 , utilizator 13:09, 6 Septembrie 2014
Ce "organe ale statului" au schimbat titlul de proprietate doar pe numele mamei si in ce baza ? Au cerut cele doua proprietare acest lucru?

Schimbarea proprietarului se putea face doar in baza unei donatii a fiicei catre mama sau a unui contract de v/c.
Daca aceasta schimbare s-a produs fara a se mentiona provenienta terenului (cu toate ca in actele de v/c sau de donatie se scrie istoricul proprietatii) atunci terenul se va imparti in cote egale.

Daca este inscris acest lucru atunci terenul se va imparti in cota de 3/4 fiicei X si 1/4 fiicei X deoarece Y a renuntat doar la cota care ii revenea din partea tatalui.
X a donat mamei partea ei, pentru a nu se plati impozite, mama fiind sotie de veteran.

La schimbarea titlului au semnat: Primaria, comisia Judeteana, Prefectul si Ocpi.
care a dat Hotarirea de schimbare a titlului. X doreste acum sa includa certificatul de mostenitor al tatalui, la succesiunea mamei pentru a lua o cota mai mare.

multumesc
In primul rand nu era necesara schimbarea titlului de proprietate.

In afara titlului de proprietate dreptul de proprietate se dovedeste si prin alte acte cum sunt certificatul de mostenitor, contract de vanzare/cumparare, testament sau act de donatie.

Prin donatie sora X si-a pierdut dreptul de proprietate asupra cotei mostenite din partea tatalui precum si a cotei primita prin renuntarea din partea sorei Y, daca Y a renuntat in favoarea ei.

Actul de donatie fiind facut ulterior certificatului de mostenitor Y poate cere impartirea a intregului teren in cota de 1/2.
va multumesc
si mai am o intrebare daca nu va suparati

Daca s-a facut o donatie a terenului, se poate verifica la notar?
Unde se depun declaratiile de donatie, si cum se obtin? Pot sa ma duc la orice notar sa cer o copie, sau cum se procedeaza.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune opinii diferite ? ContSters24701 ContSters24701 Nu sunt de specialitate juridica , asa ca voi face apel la bunavointa Dvs. Speta este urmatoarea: X se casatoreste , are doi baieti , sotia moare.Nu face ... (vezi toată discuția)
Speta interesanta tosonel tosonel Va propun urmatoarea speta: Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)