avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce este Darea in debit
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce este Darea in debit

Buna. Ma confrunt cu o problema. Am introdus la Tribunal o Actiune in constatare, pe care am timbrat-o cu 39 lei (conform vechii legi a Taxelor de timbru). Actiunea mi-a fost admisa, s-a constatat dreptul meu de proprietate asupra imobilului. Parata a facut recurs, iar in recurs, s-a reluat in discutie problematica taxei de timbru, astfel incat instanta mi-a pus in vedere ca de fapt taxa de timbru corecta ar fi trebuit sa fie calculata in raport de valoarea imobilului, aceasta nemaifiind fixa de 39 lei. Mi-a pus in vedere ca pana la termenul urmator sa achit diferenta de taxa de timrbu (care este semificativa) raportata la valoarea de piata a imobilului. Astfel, sunt nevoit sa achit o taxa de aproximativ 3500 lei, ceea ce nu-mi surade absolut deloc. Problema de fond a discutiei este ca instanta mi-a pus in vedere ca in cazul in care nu voi achita aceasta diferenta de taxa de timbru, voi fi DAT IN DEBIT LA PRIMARIE ! Intrebarea este urmatoarea: poate fi calificata atitudinea instantei drept o invocare din oficiu a exceptiei insuficientei timbrari ? Darea in debit reprezinta o sanctiune a insuficientei timbrari ? Sunt ferm convins ca voi castiga si in recurs, insa nu imi surade ideea de a achita o taxa de timbru atat de mare, tinand cont de faptul ca apoi voi obtine cu greu (si cred eu doar pe calea executarii silite) aceste cheltuieli de judecata de la recurentul parat. Asadar, daca ma puteti lamuri: cum as putea evita DAREA IN DEBIT la momentul actual? Ce se intampla daca nu achit diferenta de taxa de timbru? Ce reprezinta in sine DAREA IN DEBIT prin prisma noilor reglementari procedural civile? Va multumesc in mod deosebit pt raspunsuri B-)
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 18:24, 6 Septembrie 2014
Aveti posibilitatea sa solicitati instantei ajutor public judiciar conf. OUG 51/2008 constand in scutirea de taxa , reducerea acesteia ori esalonarea si depuneti acte in acest sens daca aveti venituri mici. Daca nu timbrati , instanta va analiza recursul , nemaiputand sa va anuleze ca netimbrata actiunea , ci va dispune prin hotarare sa platiti aceasta taxa catre stat , dupa care se va emite o adresa la adm. financiara care va va retine debitul prin executare silita. daca nu-i platiti de bunavoie.
Va multumesc pentru raspuns. Problema este ca nu intentionez sa optez pentru varianta ajutorului public judiciar constand in reducerea/esalonarea/scutirea de plata taxei. In mod evident, instanta de apel (Curtea de Apel) nu mai poate anula ca netimbrata actiunea instantei de fond. Insa ma intreb, si va intreb: in masura in care recursul partii adverse, in urma analizei instantei de apel, va fi considerat ca nefondat, in sarcina mea va continua sa subziste obligativitatea de a plati taxa de timbru (aferenta actiunii la instanta de fond) ? Intrebarea de fond este: instanta va dispune DAREA MEA IN DEBIT chiar si in ipostaza foarte probabila in care castig recursul ? Aici este nelamurirea. Spuneati ca instanta va analiza recursul chiar si in situatia in care eu nu voi achita taxa de timbru. Deci daca va analiza recursul, si il va respinge ca nefondat, (adica va constata ca am dreptate), care va fi urmarea legata strict de DAREA MEA IN DEBIT ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

''anuleaza cererea ca insuficient timbrata'' cola cola am introdus o actiune in despagubire .am fost citat cu mentiunea taxa judiciara de timbru 39 lei si timbru judiciar 0,3 lei . in acea zi am achitat 2 taxe de ... (vezi toată discuția)
Actiune anulata ca netimbrata, recurs respins ca nefondat - ce mai pot face? michil michil Va rog daca ma poate ajuta cineva cu o solutie la problema pe care o intampin. Am chemat in judecata pe Contencios un Biroul al unor executori judecatoresti ... (vezi toată discuția)
Proceduri in recurs emil6702 emil6702 1.Daca o cauza a fost anulata pentru netimbrare, timbrarea se poate face in recurs? 2. Paratul sau paratii pot declara recurs pentru completarea hotararii si ... (vezi toată discuția)