Salut,plec saptmana urmatoare in turcia si cineva de acolo m a rugat sa aduc si 3-4 cozonaci de casa,o sa fie probleme la vama? se confisca? Am voie sa ii iau ?
trebuie facuta declaratie vamala in scopuri de tva , la un comisionar vamal din Romania (slava Domnului avem destui). nu ai voie sa intri in Turcia sau sa iesi din Turcia cu nici un fel de produse decat sub forma de mostra....cum nici asta nu exista, este normal sa se confiste marfa nedeclarata .
mai depinde si de starea de spirit a vamesului...
dar pentru linistea oricui , pe viitor mergeti la un comisionar vamal si intrebati aceste amanunte.
mie personal mi-au oprit o apa minerala de 1,5 L , o caserola cu sarmale (vreo 500 g) ... :) motivul nu au fost declarate la vama ca mostre .
nu este vorba de plata TVA-ului pentru ingredientele produsului finit , ci produsul in sine nu poate intra pe teritoriul altui stat din afara U.E. , fara sa fie declarat la vama....si nu la frontiera in sine , si la institutia vamala din judetul unde sunteti domiciliat .
este o procedura standard si trebuie respectata . intre Romania si Turcia , nu exista un parteneriat comerical de libera trecere cu orice produse prin vama , asa cum este in U.E....
nu este vorba de o suma mare ...si de documentul in sine , iar la vama turca aratati acel document....si gata , se rezolva.
daca turcul vrea sa vada si cozonacul , i-l aratati , ca sunteti obligat de legea lor...daca nu , nu ...si mergeti mai departe.
eu v-am relatat mai sus problema mea cu Borsecul si sarmalutzele...nu am stiut (cu toate ca ar fi trebuit) , si asta a fost , le-au oprit in vama .
produsele oprite in vama , nu mai pot fi recuperate .
Import turcia
carmentudose01
Buna ziua,
As dori sa import in mod constant ulei de floarea soarelui din Turcia. Am fost la un comisionar vamal care mi-a spus ca marfa ar trebui insotita de ... (vezi toată discuția)