avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Va rog,ma intereseaza cum sa fac sa transform custodia comuna a copilului,pronuntata dupa divort in custodia mamei.Mentionez ca tatal nu a platit nici ul leu pensie alimentara timp de un an si nici nu are grija de copil macar 2 ore pe luna.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 14:43, 8 Septembrie 2014
Nu veti reusi daca el nu vrea.
Conform noului cod civil, aceasta problema este mai delicata.
Regula este aceea că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi (în limbaj obişnuit - „custodie comună”).

Excepţia: când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi (părinte custodian). În această situaţie, celălalt părinte (părinte necustodian) păstrează dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut şi educat.
Pentru ce aveti nevoie de autoritate parinteasca exclusiva?
Intreb pentru ca autoritatea exclusiva este greu de obtinut, dar diversele situatii au diverse solutii.
Pentru neplata pensiei alimentare, daca aveti hot judecatoreasca si dl are venituri sau bunuri, treceti la executarea silita. Daca nu aveti hot judecatoreasca in care sa se specifice suma de plata incepeti prin a cere in instanta stabilirea pensiei de intretinere in bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare tutela minor Stache Stache Care este sansa incredintarii custodiei copilului minor (obtinerii statutului de \\"parinte custodian\\")de catre instanta, nascut in urma unei relatii de ... (vezi toată discuția)
Acordare custodie de buna credinta ana2015 ana2015 Buna seara. Ce se intampla si cum se procedeaza cand o mama(necasatorita cu celalalt parinte) vrea sa acorde custodia minorului tatalui acestuia? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)